Iskierka w kuchni

Dania jednogarnkowe

  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Łazanki

      Uwielbiam łazanki, są trochę czasochłonne, a zarazem bardzo proste do wykonania. W większości przepisów używa się albo kapusty białej albo kiszonej, u mnie połączenie obu, polecam spróbować.

       

      Łazanki

       

      Składniki:

      1 mała kapusta biała

      250 g kapusty kiszonej

      1 opakowanie makaronu łazanek

      1 duża cebula

      250 g kiełbasy 

      150 g boczku wędzonego

      250 g pieczarek

      olej

      sól, pieprz

       

      Białą kapustę drobno poszatkować, zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Kapustę kiszoną, o ile jest bardzo słona, przelać zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki i również w osobnym garnku gotować aż będzie miękka. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, cebulę zeszklić na oleju, następnie dołożyć pieczarki i smażyć razem aż cała woda wyparuje. Boczek i kiełbasę pociąć w kostkę. Boczek, o ile jest tłusty, podsmażyć na suchej patelni (jeżeli jest chudy to na oleju), jak wytopi się trochę tłuszczu dołożyć kiełbasę i smażyć razem. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na koniec połączyć wszystkie składniki i przesmażyć razem (można na patelni przed podaniem) albo zapiec w naczyniu żaroodpornym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Łazanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 13:12
  • poniedziałek, 12 listopada 2012
    • Leczo z cukinią

      Leczo należy do jednych z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Ma niezwykły słodko-pikantny smak dzięki dodaniu do niego keczupu, jest to pomysł mojej Mamy i polecam go wszystkim do wypróbowania.

      Leczo z cukinią

       

      Składniki na 4 większe porcje:

      2 cukinie

      3 papryki (najlepiej różne kolory)

      2 cebule

      2 puszki pomidorów bez skórki krojonych

      400 g kiełbasy (dałam 2 rodzaje)

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      kilka łyżek keczupu (u mnie pikantny Pudliszki, ważne żeby keczup był smaczny)

      sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

      olej

       

      Cukinie umyć, obrać i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać do niej paprykę i wszystko razem smażyć jaki czas, żeby papryka choć trochę zmiękła. 

      W między czasie pokroić kiełbasę w kostkę lub plasterki i na osobnej patelni bez tłuszczu usmażyć. 

      Jak papryka zmiękła już trochę dodać cukinię, pomidory w puszce i wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać kiełbasę, koncentrat i keczup oraz przyprawy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 listopada 2012 11:40
  • środa, 07 listopada 2012
    • Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką

      Ten ryż to wspomnienie mojego dzieciństwa, bardzo często w piątek Mama robiła taki na obiad. Niebo w gębie, zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić?

       

      Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką

       

      Składniki:

      1,5 szklanki ryżu

      2 szklanki mleka

      2 szklanki wody

      1 kg jabłek

      cukier

       2-3 łyżki cukru trzcinowego

      cynamon

      50 g masła

      1 opakowanie śmietany 12%

      cukier wanilinowy

       

      Ryż opłukać kilka razy, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wylać wodę i zalać ryż 2 szklankami wrzątku i 2 szklankami gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę zwykłego cukru, 1 łyżeczkę masła i gotować ryż do miękkości cały czas mieszając (na końcu lubi się przypalać).

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posłodzić do smaku (w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka), dodać cynamon i troszkę masła. Wszystko wymieszać. Można również zrobić inaczej: jabłka pociąć na kawałki i podprażyć do miękkości na patelni z odrobiną masła, cukru i cynamonu, podlać lekko wrzątkiem.

      Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na to całe jabłka i na górę drugą połowę ryżu. Wierzch posypać odrobiną cukru wanilinowego i cukrem trzcinowym, zetrzeć resztę masła. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać ok. 20-30 minut do zrumienienia ryżu.

      Śmietankę rozrobić z odrobiną cukru wanilinowego i zwykłym cukrem do smaku.

      Ryż podawać na ciepło polany śmietanką.

      Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2012 09:04
  • czwartek, 25 października 2012
    • Fasolka po bretońsku

      Fasolkę po bretońsku po mistrzowsku robił mój Tata i bardzo się już stęskniłam za jej smakiem. To danie jest proste do zrobienia, ale dłuższe w przygotowaniu ze względu na to, że fasola musi zmięknąć. Pysznie smakuje ze świeżą bułeczką.

       

      Fasolka po bretońsku

       

      Składniki:

      500 g białej fasoli jaś (można kupić już ugotowaną, wtedy nie trzeba jej moczyć przez noc)

      300 g kiełbasy

      200 g boczku wędzonego

      2 duże cebule

      2 ząbki czosnku

      3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 listki laurowe

      sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka, ostra papryka

       

      Fasolę opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą (wody musi być sporo), zostawić na noc do napęcznienia. Na następny dzień można dolać wody o ile jest taka potrzeba albo wyleć wodę i zalać nową (tak robię ja). Lekko posolić wodę i zagotować. Następnie dodać listki laurowe i gotować do miękkości fasoli, ale nie tak, żeby się rozwalała (podaje się czas średnio od 60 minut, ale u mnie trwało to ok. 2 godziny).

      W między czasie pokroić boczek, kiełbasę i cebulę w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na suchej patelni chwilę smażyć mięso, tak aby wytopiło się trochę tłuszczu, następnie dodać do niego cebulę i czosnek i razem smażyć jeszcze jakiś czas do zeszklenia cebuli.

      Gdy fasola jest już miękka dodać do niej mięso z cebulą i koncentrat pomidorowy. Można dolać trochę gorącej wody, gdyby za bardzo odparowała (lubimy gdy danie nie jest tak gęste, że łyżka staje). Przyprawić i jeszcze chwilę pogotować razem.

      Najlepsze jak się przegryzie na następny dzień.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 08:45

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa