Iskierka w kuchni

Mięso wieprzowe

  • środa, 26 września 2012
    • Polędwiczki w sosie grzybowym ze śliwkami

      Już raz robiłam polędwiczki z tego przepisu i wszystkim bardzo smakowały, a teraz chciałam Was zachęcić do wypróbowania. Przepis pochodzi z niezawodnej strony Lepszy Smak. Nie wymaga dużo pracy, tym razem mój Mąż wykazał się w kuchni.

       

      Polędwiczki w sosie grzybowym ze śliwkami

       

      Składniki na 4 porcje:

      2 średnie polędwiczki wieprzowe (u mnie razem ok. 500 g)

      1/2 - 1 szklanki suszonych grzybów 

      6 suszonych śliwek

      3 średnie cebule

      olej rzepakowy

      sól, pieprz

       

      Grzyby należy zalać 1 szklanką gotującej się wody i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Cebule obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę, trzymać aż do skarmelizowania, czyli uzyskania przez nią jasnobrązowego koloru (w trakcie należy mieszać, aby się nie przypaliła i trzymać najlepiej na niezbyt dużym ogniu).

      W między czasie polędwiczki umyć, wysuszyć i pociąć na 2 cm plastry. Rozbić delikatnie ręką bądź tłuczkiem. Obsmażyć z obu stron, na końcu posolić i popieprzyć. 

      Do gotowej cebuli dorzucić pokrojone grzyby wraz z zalewą i zagotować. Następnie sos połączyć z polędwiczkami, dodać pokrojone śliwki i dusić wszystko razem około 20-30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 08:53
  • wtorek, 14 sierpnia 2012
    • Warkocze z polędwiczek

      Miała być rodzinka na obiedzie, więc chciałam zrobić mięsko, które się będzie ładnie prezentowało i podać je z sosem kurkowym. Padło na polędwiczkę wieprzową ze strony Lepszy Smak. Faktycznie z wyglądu super i samo przygotowanie łatwe, ale niestety tym razem polędwiczka wyszła mi twardawa, może była za krótko, a może za długo robiona? W każdym bądź razie pewnie każdy z Was ma wypróbowany sposób na to mięsko, z miłą chęcią przyjmę rady.

       

      Warkocze z polędwiczek

       

      Składniki na 4 porcje:

      2 średnie polędwiczki wieprzowe (z jednej wychodzą dwie porcje)

      2 długie wąskie plastry szynki parmeńskiej (lub podobnej)

      2 długie gałązki szczypiorku

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      słodka papryka

      oliwa z oliwek

       

      Polędwiczki umyć, osuszyć i naciąć każdą, ale nie do końca, tak aby powstały 3 paski. Jeden pasek oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na drugi pasek nałożyć plasterek szynki, a trzeci przyprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem i nałożyć gałązkę szczypiorku. Z polędwiczek zrobić warkocz, na końcu spiąć go wykałaczką.

      Warkocze z polędwiczek 1

      Warkocze z polędwiczek 2

      Opryskać lub posmarować oliwą mięso i zrumienić z obu stron na patelni. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i włożyć do niego warkocze. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.  Wyłączyć piekarnik i pozostawić polędwiczki jeszcze z 5 minut, żeby "doszły".

      Podawałam z sosem kurkowym z tego przepisu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Warkocze z polędwiczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 sierpnia 2012 13:33
  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym light

      Muszę się przyznać, że po raz pierwszy robiłam polędwiczki wieprzowe, przepis na mięso dostałam od mojej Mamy, a sos z lekkimi poprawkami ze strony Lepszy Smak. Mąż obiadem był zachwycony, a to chyba najlepsza rekomendacja. Mięso było bardzo smaczne, a sos boski, kremowy no i odchudzony.

       

      Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym light

      Składniki na 4 porcje:

      ok. 700 g polędwiczek wieprzowych

      2 spore ząbki czosnku

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz, papryka słodka

      mąka

      masło

       

      Sos:

      1/2 kg kurek

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki serka kremowego (u mnie Philadelphia light)

      4 łyżki mleka

      1/4 szklanki  bulionu bądź łyżeczka bulionetki drobiowej

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek 

      masło

       

      Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Czosnek siekamy. Przyrządzamy marynatę z oliwy i przypraw z czosnkiem. W marynacie obtaczamy mięso i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki (oczywiście im dłużej tym lepiej).

      Po wyciągnięciu z lodówki polędwiczki obtaczamy w mące i obsmażymy na rozgrzanej oliwie z łyżką masła ze wszystkich stron. Po czym dolewamy do mięsa resztę marynaty i trochę wrzątku, przykrywamy i dusimy ok 40 minut do miękkości.

      W miedzy czasie przygotowujemy sos. Kurki myjemy, jest to zawsze najbardziej uciążliwe zadanie, bo jest w nich sporo piachu. Sposób na ich czyszczenie znalazłam także na stronie Lepszy Smak. Kurki zalałam wrzątkiem tak że pływały, odczekałam 5-10 minut, wybrałam je sitkiem i wylałam wodę z całym piachem, który osiadł na dole. Czynność powtórzyłam jeszcze dwa razy.

      Następnie kurki większe należy pokroić, mniejsze zostawić. Cebulę obieramy i siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i rumienimy na niej cebulę. Po czym dodajemy kurki i smażymy do odparowania płynu. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek i mleko. Dla mnie sos był za gęsty, więc dodałam jeszcze trochę wrzątku i łyżeczkę bulionetki do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem (uwaga z solą, bo bulionetka już daje wystarczająco słony smak wg mnie).

      Mięso po wyjęciu kroimy na plastry i na talerzu polewamy sosem. Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 09:23
  • środa, 25 lipca 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa