Iskierka w kuchni

Mięso wołowe

  • wtorek, 26 marca 2013
    • Gulasz wołowy z fasolką szparagową

      Taki gulasz gościł u nas w domu rodzinnym, ostatnio przepis przypomniała mi moja Mama i jestem pewna, że teraz już na pewno będę go robić częściej. Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia.

       

      Gulasz wołowy z fasolką szparagową

       

      Składniki:

      1,5 kg mięsa wołowego na gulasz

      1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej

      1 duża cebula

      1 liść laurowy

      2 ziela angielskie

      2 ziarna pieprzu

      1 kostka bulionu wołowego lub pieczeniowa

      mąka

      smalec lub olej

      sól, pieprz

      śmietana (opcjonalnie, ale wołowina lubi śmietanę)

       

      Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Posypać je pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, obsmażyć mięso i przełożyć do garnka, w którym będzie się już gotował gulasz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu. Następnie przełożyć ją do mięsa. Patelnię zalać odrobiną wrzątku (można użyć białego wina), aby zebrać z niej cały smaczek i wlać do garnka z mięsem. Poza tym mięso zalać dodatkowo wrzątkiem w takiej ilości, aby przykryło mięso (będzie się długo gotowało, więc pewnie co jakiś czas trzeba będzie dolewać wrzątku). Do garnka dołożyć liść laurowy, ziela, pieprz i kostkę. Mięso będzie się gotować ok 2 godziny do miękkości, ok. 15 min przed końcem dołożyć mrożoną fasolkę. Jak już fasolka będzie miękka, doprawić gulasz solą i zahartowaną śmietaną (odlać trochę gorącego sosu do kubka, dodać z łyżkę śmietany, można również 1 łyżkę mąki, jeżeli gulasz będzie za rzadki i wymieszać dobrze).

      Zamiast fasolki można dać inne dodatki:

      1. W połowie gotowania gulaszu z 3 suszone grzybki, wcześniej namoczone w wodzie.

      2. Pokrojoną w kostkę 1 paprykę czerwoną przed samym końcem gotowania (tak żeby zdążyła zmięknąć). Można dodać również 2 łyżki przecieru pomidorowego.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z fasolką szparagową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 marca 2013 11:40
  • środa, 17 października 2012
    • Gulasz węgierski

      Chyba każdy zna ten gulasz, dawno u nas taki nie gościł i na pewno będę do niego wracała częściej. Jak większość potraw na moim blogu jest łatwy w przygotowaniu, ale trochę pracochłonny. Mimo wszystko bardzo smaczny, odpowiednio pikantny. Przepis ze strony Fun & Taste

       

      Gulasz węgierski

       

      Składniki na 4 porcje:

      0,5 kg mięsa wołowego na gulasz

      1 duża cebula

      1 papryka czerwona

      1 papryka zielona

      1 papryczka chilli (pominęłam, użyłam chilli w proszku)

      400 ml bulionu wołowego

      kilka grzybków suszonych

      4 ziarna ziela angielskiego

      2 listki laurowe

      kilka ziaren pieprzu

      2 duże pomidory

      50 ml wody

      mąka

      sól, pieprz

       

      Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia. Papryki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

      Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni do zrumienienia. Następnie przełożyć mięso do rondla, w którym będziemy robić gulasz, a na patelni zeszklić cebulę. Do usmażonej cebuli dodać 50 ml wody i zagotować, całość przełożyć do mięsa, dodać bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotować ok. 20 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu. Po czym dodać pozostałe składniki (poza chilli, które dodać należy przed samym końcem) i gotować do miękkości (u mnie to trwało ok. 1,5 godziny). Przyprawić do smaku.

      Podałam na plackach ziemniaczanych ze szwedzką sałatką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz węgierski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2012 10:33
  • sobota, 21 lipca 2012
    • Rolada wołowa

      Mięso wołowe rzadko u nas bywa, ze względu na czas jaki trzeba czekać, żeby było miękkie. Ale gdy już jest to najczęściej w postaci rolady. Jakiś czas temu odkryłam, że robienie rolad jest łatwe i nawet nie takie czasochłonne. W wydaniu typowo śląskim, tj. z kluskami i modrą kapustą każdemu zasmakuje, u mnie tym razem z kopytkami i mizerią.

       

      Rolada wołowa

       

      Składniki na 4 rolady:

      4 plastry dobrej wołowiny (ok. 700 g)

      100 g boczku wędzonego

      2 mniejsze ogórki

      2 cebule

      musztarda ostra (używam kremskiej)

      200 g pieczarek

      mąka

      sól, pieprz

      bulionetka/kostka wołowa lub pieczeniowa

       

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cieńsze plastry. Oprószyć solą i pieprzem z jednej strony i posmarować tą stronę grubo musztardą. Boczek podzielić na 4 kawałki, to samo z ogórkami i jedną cebulą. Kłaść na brzegu mięsa plasterek boczku, ogórka i cebuli, zawijać. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Gotowe rolady obtoczyć w mące i obsmażyć na odrobinie oleju. Zrumienione rolady włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak aby przykrywało mięso i dodać bulionetkę lub kostkę. Mięso dusić około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i dolewając wrzątku.

      W międzyczasie drugą cebulę pokroić w kosteczkę, a pieczarki w dużą kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie masła, po czasie dodać do niej pieczarki i smażyć razem około 10 minut. Na 30 minut przed końcem dorzucić cebulę z pieczarkami do garnka z roladami. Można zagęścić na koniec sos mąką, ale ja oszczędzam sobie kalorii. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem wyjąć wykałaczki lub zdjąć nić.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada wołowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lipca 2012 10:31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa