Iskierka w kuchni

Bułeczki, babeczki, ciasteczka

  • czwartek, 03 stycznia 2013
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Szybkie jagodowe bułeczki z malinami

      Jagodzianki od dawna za mną "chodziły", ale zawsze jakoś brakowało czasu, bo przecież ciasto drożdżowe musi sobie dłużej postać. Jednak wczoraj się uparłam i kiedy znalazłam przepis na jagodzianki, które szybko się wyrabia i też szybko rosną, w nocy zabrałam się za ich robienie. Robiłam małe kółka, więc bułeczki nie są duże i mogłyby być bardziej pulchne, ale w smaku pyszne, mocno jagodowe, dołożyłam do nich też trochę malinek :)

      Źródło: http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/2012/06/Jagodzianki.html

      Jagodowe bułeczki

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej

      7 g suchych drożdży

      100 g cukru

      2 duże jajka

      300 ml mleka

      100 g miękkiego masła

      1/2 łyżeczki soli

       

      Składniki na nadzienie:

      300 g jagód (u mnie 200 g jagód i 100 g malin)

      1 łyżka cukru

      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Na wierzch:

      1 jajko

      3 łyżki brązowego cukru

       

      Mleko podgrzać, połączyć ze składnikami ciasta poza masłem, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Następnie dodać masło i dalej wyrabiać kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto posypać mąką i włożyć w misce do nagrzanego do 35 stopni piekarnika na 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i spłaszczyć ręką. Wycinać szklanką kółka, składniki nadzienia połączyć i kłaść na każde kółko po 1 łyżce. Zlepić kółka jak sakiewkę i zlepieniem do dołu położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczek wyszło mi około 40, pewnie gdyby były większe byłoby ich połowę mniej. Ponownie włożyć bułki do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 30 minut. Po tym czasie jak urosną, wyjąć je, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 15 minut w 185 stopniach.

       

      Jagodowe bułeczki 1

      Jagody 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie jagodowe bułeczki z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 09:11
  • środa, 06 czerwca 2012
  • czwartek, 17 maja 2012
    • Pierożki serowe z jabłkami

      Pozostał mi w lodówce biały ser, a że ostatnio dość często gościł w moim domu sernik, chciałam zrobić coś innego na szybko. Mama przypomniała mi o rogalikach, które robiła moja Babcia dawno temu, zaglądnęłam więc do internetu i et voilà .... pierożki serowe z jabłuszkiem. Przepis ze strony: http://wrotkaonline.blox.pl/2011/10/Rozki-serowe-z-jablkami.html

       

      Pierożki serowe z jabłkiem

       

      Składniki:

      25 dag mąki

      25 dag mielonego twarogu (użyłam półtłustego sera na serniki)

      25 dag mała

      1 cukier waniliowy

      2 łyżki cukru pudru 

      2 jabłka

       

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, cukier puder i masło.  Posiekać nożem. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Ulepić z niego kulkę i włożyć ją do lodówki na co najmniej 30 minut. 

      Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze paski. Ciasto urywać kawałkami i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na placki ok. pół-centymetrowej grubości. Szklanką wycinać w cieście kółka, na każdym kółku położyć kawałeczek jabłka i zlepić brzegi ciasta. Układać na blaszkach na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem oprószyć lekko cukrem pudrem. 

      * W oryginalnym przepisie nie dodaje się do ciasta cukru pudru, ale nam takie bardziej smakuje, za to nie ma potrzeby obsypywać obficie cukrem pudrem wierzchu.

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2012 15:19

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa