Iskierka w kuchni

Zupy

  • czwartek, 14 marca 2013
  • czwartek, 28 lutego 2013
  • środa, 31 października 2012
    • Krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku

      Bardzo prosta i smaczna zupa. Świetnie pasują do niej lekko czosnkowe grzanki.

      Źródło: Chabrowe Pole

       

      Krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku

       

      Składniki:

      1,2 kg dyni po wydrążeniu

      3 duże papryki

      1 główka czosnku

      500 ml bulionu warzywnego (lub więcej zależy jak gęstą zupę się lubi)

      1/2 - 3/4 łyżeczki kuminu (pominęłam)

      sól, pieprz, papryka ostra

      śmietana lub jogurt grecki

      grzanki (zrobiłam w ten sposób)

       

      Dynię pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, wysmarować oliwą wymieszaną z kuminem i posolić. Papryki umyć i osuszyć, a z główki czosnku odciąć ok. 1/3 i posmarować go oliwą. Wszystko włożyć do pieca na blaszce i piec w temperaturze 200-220 stopni przez ok. 30-40 minut (dynię można piec dłużej). Papryki w międzyczasie obracać. Po wyjęciu z pieca papryki najlepiej włożyć woreczka jednorazowego na kilkanaście minut, aby skóra lepiej odchodziła. Obrane ze skóry papryki i dynię pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać z łupinek i w całości dorzucić do garnka z dynią i papryką. Całość zmiksować blenderem i dolewać bulion do uzyskania oczekiwanej gęstości (dolewałam bulionu na oko, ale wydaje mi się, że było ponad 1 litr). Całość zagotować i doprawić. Podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu i grzankami. Można posypać uprażonymi ziarnami dyni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 09:54
  • wtorek, 02 października 2012
    • Kremowa zupa cebulowa z grzankami

      Zupka prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Przepis zaczerpnięty z tej strony, a grzanki przepisu mojej Mamy.

       

      Kremowa zupa cebulowa z grzankami

       

      Składniki:

      1 kg cebuli

      2 litry bulionu drobiowego

      kawałek wędzonego boczku

      200 g serka topionego śmietankowego (u mnie Turek fit)

      sól, pieprz

       

      Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć. Cebulę obrać, pociąć w piórka. Gotowy boczek wyjąć z garnka, przełożyć do niego cebulę i usmażyć na pozostałym tłuszczu. Następnie zalać bulionem i gotować około 1 godzinę. Po tym czasie wszystko zmiksować, dodać serki i gotować do ich rozpuszczenia (można sobie pomóc blenderem). Dołożyć do zupy boczek i przyprawić.

      Podawać z grzankami.

       

      Składniki grzanek:

      kawałek bagietki

      masło klarowane

      czosnek granulowany

       

      Bagietkę pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną bagietkę i wymieszać do momentu aż grzanki nasiąkną tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku aż do zrumienienia ok. 20 minut w 170 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 15:56
  • piątek, 24 sierpnia 2012
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Krem z kurek

      Zupy kremy zawsze wychodzą, są tak proste i w miarę szybko się je robi. Tym razem krem z wykorzystaniem kurek, wyszedł pyszny. Polecam!

      Krem z kurek

       

      Składniki:

      500 g kurek

      2 marchewki

      2 korzenie pietruszki

      1 por

      1 duża cebula

      4 ząbki czosnku

      1 l bulionu

      sól, pieprz

       

      Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kosteczkę. Pora w plasterki. Warzywa wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości. W międzyczasie oczyścić kurki (zalewałam wrzątkiem, trzymałam w nim ok.10 minut  i wyławiałam sitkiem, czynność powtórzyłam dwukrotnie aż cały piach został na spodzie miski). Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć kurki, aż do odparowania płynu, następnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Następnie całość dorzucić do bulionu z warzywami i wszystko zmiksować blenderem na krem. Gdyby było za gęste można dodać więcej bulionu lub wody. 

      Podałam z groszkiem ptysiowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z kurek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 11:14
  • poniedziałek, 13 sierpnia 2012
    • Krem brokułowy z boczkiem i serem

      Krem z brokułów robię już od bardzo dawna, zupa jest tak prosta, że zawsze wychodzi. Tym razem skorzystałam z pomysłu z bloga Przy Stole na urozmaicenie jej boczkiem i tartym serem, zamiast groszku ptysiowego.

       

      Krem brokułowy z boczkiem i serem

       

      Składniki na 4 porcje:

      500 g brokułów

      1 cebula

      1 marchewka

      2 pory

      500 ml bulionu drobiowego

      250 ml mleka

      masło

      100 g chudego wędzonego boczku

      150 g  tartego żółtego sera

      sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

       

      Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić ją na maśle w garnku. Dolać bulion oraz mleko i zagotować. Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić do garnka i gotować. Po około 5 minutach wrzucić pokrojone w plasterki pory i startą marchewkę. Gotować jeszcze całość przez około 5 minut bez przykrycia. Na koniec zmiksować wszystko blenderem (można wyjąć wcześniej kilka różyczek do dekoracji) i doprawić. 

      Boczek pokroić w małą kosteczkę i usmażyć na suchej patelni. Zupę podawać posypaną tartym serem i boczkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 sierpnia 2012 07:27
  • wtorek, 17 lipca 2012
    • Francuska zupa cebulowa

      Tą zupę przygotowywałam już nieraz, zawsze najlepiej smakuje w zimie, gdyż fajnie rozgrzewa. Jako że do zimy jeszcze daleko, z pewnymi rzeczami nie warto czekać ;).

       

      Francuska zupa cebulowa

      Składniki:

       4 cebule

      1 ząbek czosnku

      200 ml wytrawnego wina (tym razem dałam półwytrawne)

      800 ml bulionu

      2 łyżki oliwy

      1 łyżka masła

      sól, pieprz, tymianek

       

      Dodatkowo:

      bagietka

      żółty ser tarty

       

       

      Cebule obrać i pokroić w piórka. Rozpuścić w garnku masło z oliwą, dołożyć cebulę i dusić mieszając od czasu do czasu przez około 30 minut, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić tak jeszcze kilka minut. Następnie zalać winem, wymieszać i trzymać na ogniu tak długo aż wyparuje większość wina. Po tym czasie dodać bulion i gotować jeszcze około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.  Przed podaniem przełożyć do żaroodpornych miseczek, posypać serem i zapiekać krótko w piecu. W oryginalnym przepisie powinno się opiec bagietkę w tosterze, posypać ją serem, położyć na zupie i razem z nią zapiekać w piecu. Jednak wolimy jak ta bagietka jest bardziej krucha i dlatego zawsze bagietkę posypuję serem i podpiekam w piecu obok zupy.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lipca 2012 08:59
  • sobota, 19 maja 2012
    • Chrzanówka - Kacówka

      Tą zupę ugotowałam z myślą o konsekwencjach udanego wieczoru panieńskiego :). Bo przecież nie ma nic lepszego na następny dzień jak ciepła, kwaśna i konkretna zupa. Przepis zaczerpnięty ze strony: http://www.video-kuchnia.pl/video/7b7db85b8a1a87b/ZUPA-CHRZANOWA

      Chrzanówka

      Składniki:

      250g chrzanu w słoiczku

      1 szklanka soku z ogórków kiszonych

      1kg białej kiełbasy

      150g wędzonki (użyłam boczku wędzonego)

      6 jajek ugotowanych na twardo

      1/3 szklanki śmietany (tym razem nie użyłam i bez tego jest już trochę tłusta)

      liść laurowy

      ziele angielskie

      majeranek

      vegeta

      pieprz

       

      Do garnka z wodą ok. 2 litrów wrzucić z 3 listki laurowe i 4 ziela angielskie, następnie wędzonkę i białą kiełbasę. Dosypać vegętę i od momentu zagotowania trzymać na ogniu ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ugotowaną kiełbasę oraz wędzonkę. Do wywaru dodać starty chrzan i sok z ogórków. Gotować ok. 10 min. W tym czasie pokroić kiełbasę w plasterki a wędzonkę w kostkę. Tak pokrojone wrzucić do zupy, dodać sporo majeranku, zabielić śmietaną. Jajka pokroić na ćwiartki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.

      Muszę się przyznać, że u mnie w zupce zabrakło jajek, niestety jakoś po świetnym panieńskim wypadł mi ten składnik z głowy. Zupka i tak była przepyszna i najlepszym lekarstwem na kaca ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 19 maja 2012 22:41

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa