Iskierka w kuchni

Mięso drobiowe

  • czwartek, 22 sierpnia 2013
  • poniedziałek, 10 czerwca 2013
    • Filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym

      Tym razem chciałam wypróbować inny sposób na pieczonego fileta z indyka. Smak bardzo fajny, słodkawy, dla wielbicieli miodu. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

       Filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym

      Składniki:

      1 filet z indyka (ok.1,3 kg)

      2 łyżki ciemnego sosu sojowego

      3 łyżki miodu

      1 łyżka octu winnego

      2 łyżki powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem brzoskwiniowym, morelowym lub pominąć)

       

      Pierś oczyścić, dodać 2 łyżeczki soli i zalać zimną wodą z kranu. Odstawić na 15 minut. Do rondelka włożyć miód, sos sojowy, ocet i powidła. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować tak jeszcze ok 1 minutę, odstawić. Mięso wyjąć z wody, osuszyć, włożyć do szczelnego woreczka, wlać ostudzoną marynatę, rozprowadzić ją na mięsie i zamknąć worek. Mięso włożyć na noc do lodówki.

      Na następny dzień mięso wyjąć z woreczka, przelać marynatę do miseczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso ułożyć na blasze do pieczenia (piekłam w naczyniu żaroodpornym), wlać do niej na wysokość ok 1 cm wrzącą wodę i wstawić mięso do nagrzanego piekarnika. Mniej więcej co 15 minut polewać mięso marynatą. Piec ok. 80 minut.

      Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zakryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 15 minut. Po tym czasie mięso można pokroić, a resztę sosu można zlać i podgrzewać aż zgęstnieje. Następnie taki ostudzony sos można połączyć z 3 łyżkami majonezu i wykorzystać np. do sałatki (nie zrobiłam tego, ale tak radzi Autorka przepisu, więc pewnie warto spróbować).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 czerwca 2013 17:35
  • środa, 13 marca 2013
    • Placuszki z kurczaka

      Poszukując inspiracji na obiad znalazłam na stronie Anyżkowo przepis na puszyste drobiowe kotleciki. Już wcześniej natknęłam się na podobne przepisy, ale ten zaciekawił mnie dodaniem ubitego białka. Faktycznie placuszki były przez to delikatniejsze.

       

      Placuszki z kurczaka

       

      Składniki:

      3 pojedyncze piersi z kurczaka

      1/2 papryki zielonej

      1/2 papryki czerwonej

      natka pietruszki (zastąpiłam szczypiorkiem)

      2 jajka (osobno żółtka i białka)

      2 łyżki mąki

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      olej

      pieprz, sól

       

      Umyte filety z kurczaka należy drobno posiekać, to samo z papryką i pietruszką lub szczypiorkiem. Wszystko razem połączyć w misce, dodać żółtka, sól, pieprz i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą z kurczakiem. Formować kotleciki i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 13 marca 2013 11:49
  • czwartek, 24 stycznia 2013
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Męskie gotowanie : Curry

      Kolejny raz Kuzyn w kuchni, tym razem zaprasza na Swoją wersję curry. 

       

      Męskie gotowanie: Curry

       

      Składniki:

      2 - 3 piersi z kurczaka

      1 papryczka chili

      2 cebule 

      0,5 łyżeczki imbiru 

      0,5 łyżeczki kurkumy

      0,5 łyżeczki Pieprzu Cayenne 

      2 - 3 łyżeczki kopiaste curry (można zastąpić 1 dużą łyżką pasty)

      4 ząbki czosnku 

      1 papryka zwykła

      mleczko kokosowe (można użyć ok 1/2 opakowania jogurtu 0%)

      garść kolendry świeżej

      2-3 pomidory - sparzone bez skórki pokrojone w kostkę lub pomidory w puszce

      1 - 2 łyżki koncetratu pomidorowego

      ok 1/2 szklanki wody lub bulionu

      pieprz, sól 

       

      Dodatkowo:

      ryż lub kuskus


      Cebulę kroimy w kosteczkę, a paprykę w paseczki. Czosnek i chili kroimy drobno. Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy cebulę, chili, na końcu czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie miał gorzki smak) i trzymamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory i kurczaka, mieszamy. Jak wszystko już zacznie się ładnie dusić dodajemy 1/4 do 1/2 szklanki wody  lub bulionu i dusimy ok. 15 minut. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe lub jogurt (wcześniej wymieszany w kubeczku z odrobiną sosu z garnka, aby się nam nie zważył).

      Kuskus : 
      Wsypujemy do szklanki 3/4 kuskusa i przesypujemy do jakiejś miseczki, dodajemy soli na wierzch i zalewamy wodą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Męskie gotowanie : Curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 11:33
  • piątek, 09 listopada 2012
  • poniedziałek, 05 listopada 2012
    • Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku

      Bardzo smaczne danie i proste do wykonania. Żurawina idealnie pasuje do indyka.

       

      Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku

       

      Składniki:

      ok. 1 kg fileta z piersi indyka

      kilka łyżek dżemu żurawinowego

      1 op. mozzarelli (u mnie light)

      kilka cienkich i długich plasterków boczku wędzonego

      1/4 szklanki bulionu drobiowego

      1 cebula

      garść żurawiny suszonej

       

      Marynata:

      6 łyżek oliwy z oliwek

      sok z połowy cytyny

      1 łyżeczka miodu

      1 ząbek czosnku przeciśnięty

      sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

       

      Mięso umyć,wysuszyć i rozbić do uzyskania prostokątnego kształtu. Składniki marynaty połączyć, zalać nią indyka i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie leżało całą noc.

      Mięso wyjąć z marynaty, rozsmarować na środku dżem, poukładać wzdłuż plasterki mozzarelli i zwinąć roladę. Na górze poukładać plasterki boczku i związać mięso nicią (można użyć również wykałaczek). Mięso wraz z resztą marynaty przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gorący bulion (można zalać wrzątkiem i potem dodać trochę kostki drobiowej), pokrojoną na ósemki cebulę i garść suszonej żurawiny. Całość piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (należy sprawdzać czy się boczek za bardzo nie przypieka). W trakcie pieczenia polewać sosem. Przed podaniem należy zdjąć nić i wyjąć wykałaczki.

       

      Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku 1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 listopada 2012 12:28
  • poniedziałek, 22 października 2012
    • Odchudzone mielone z pieczarkami

      Odkąd znalazłam przepis na mielone z płatkami owsianymi na stronie "Lepszy Smak" to nie robię już innych i gorąco polecam je wszystkim. Tym razem mielone z niespodzianką w środku, bo z pieczarkami.

       

      Odchudzone mielone z pieczarkami

       

      Składniki na ok. 8 kotlecików:

      500 g mielonego mięsa z indyka

      2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych

      250 g pieczarek

      2 cebule

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Płatki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia i wystygnięcia. Cebule obrać i drobno pokroić, usmażyć na maśle klarowanym lub oleju. Następnie połowę cebuli zdjąć z patelni i odłożyć do miski gdzie będziemy wyrabiać mięso. Na patelnię z pozostałą cebulą dołożyć pieczarki pokrojone w małą kostkę i dusić razem do miękkości. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Mięso mielone włożyć do miski, wymieszać z cebulą, płatkami owsianymi i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Przyprawić do smaku. Na każdy kotlet brać część mięsa mielonego, u mnie mniej więcej po rozpłaszczeniu na wielkość dłoni, na środku położyć łyżeczkę pieczarek i zamknąć tworząc kulkę z mięsa. Zrumienić kotlety na niewielkiej ilości oleju z obu stron, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie brytfanka wyłożona folią aluminiową) i piec ok. 30 minut w piekarniku w 185 stopniach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 października 2012 11:53
  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Kurczak w kremowym sosie camembert

      Marzył mi się taki sosik od dawna i jak w końcu się za niego wzięłam, myślałam, że okaże się wielkim niewypałem. Jednakże trochę pokombinowałam i razem z Mężem stwierdziliśmy, że wyszedł pyszny obiadek. Większość składników dawałam na oko i pewnie można byłoby to zrobić w zupełnie inny sposób, ale polecam spróbować, może wykombinujecie jeszcze coś smaczniejszego.

       

      Kurczak w kremowym sosie camembert

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 piersi z kurczaka

      2 opakowania serka camembert (u mnie fit jogurtowe Turka)

      1 większy ząbek czosnku

      1 łyżeczka masła

      1/4-1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki bulionu drobiowego

      sól, pieprz, zioła prowansalskie

       

      Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i rozbić na cieńsze kotlety. Przyprawić ulubionymi przyprawami i odstawić.

      Ser obrać ze skórki, ja zrobiłam to dość niedokładnie, dlatego też widoczne są grudki (myślę, że spokojnie można je wyeliminować używając blendera na sam koniec, ale wpadłam na to już po fakcie). Roztopić ser z masłem w rondelku. Dolać mleko i bulion, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić (zioła prowansalskie nadały fajnego smaku). Sos wyszedł mi za rzadki, więc zagęściłam go zasmażką. 

      W między czasie usmażyć piersi na odrobinie oleju. Podałam całość z ugotowanym brokułem i bułką tartą. Pycha!

      Kurczak w kremowym sosie camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w kremowym sosie camembert”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 09:39
  • środa, 10 października 2012
    • Kurczak miodowo-pikantny

      Bardzo smaczny i prosty do zrobienia kurczaczek, dodatkowo bardzo aromatyczny. Przepis zaczerpnięty z tej strony.

       

      Kurczak miodowo-pikantny

       

      Składniki:

      6 pałek z kurczaka (u mnie udka i podudzia)

      3 łyżki płynnego miodu

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki oleju

      2 łyżki octu winnego

      2 ząbki czosnku przeciśnięte

      1 łyżeczka chilli w proszku lub pół drobno posiekanej świeżej papryczki

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (pominęłam)

      sól, pieprz

       

      Cząstki kurczaka umyć i oczyścić, my zawsze zdejmujemy skórę, bo jest najbardziej kaloryczna. Naciąć każdą porcję nożem w 3 miejscach i wetrzeć sól i pieprz. Składniki marynaty połączyć, zalać nią kurczaka, tak by ściśle do niego przylegała i dostała się w nacięcia. Odstawić najlepiej na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku przez około 30 minut w 200 stopniach, w między czasie przewracać kurczaka i polewać pozostałą marynatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak miodowo-pikantny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 09:49

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa