Iskierka w kuchni

Ciasta

  • wtorek, 29 lipca 2014
    • Ciasto z kremową masą serową i jagodami

      Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z pyszną masą serową i dużą ilością jagód. Polecam póki jeszcze są świeże jagody. Za przepis dziękuję Pani Asi ze strony Kwestia Smaku.


      Ciasto z kremową masą serową i jagodami

       

      Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

       

      Ciasto:

      300 g mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      100 g schłodzonego masła

      2 jajka

       

      Masa serowa:

      400 g zmielonego twarogu

      1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (nie dodawałam)

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      1 budyń waniliowy

      250 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej

       

      Dodatkowo:

      400 g jagód

       

      Masło posiekać nożem na stolnicy i połączyć z resztą składników. Można również wyrobić w robocie kuchennym. Uformować kulę i schłodzić ciasto w lodówce przez ok 30-60 minut.

      Ser przełożyć do miski, wymieszać ze skórką, cukrami i proszkiem budyniowym. Oddzielnie ubić śmietanę na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem spód oraz boki formy do wysokości ok 2 cm. Delikatnie połączyć łyżką śmietanę z serem i przełożyć na ciasto. Posypać równomiernie jagodami i włożyć do nagrzanego pieca na ok 35 minut lub dłużej aż boki ciasta będą zarumienione a masa serowa ścięta. Masa dodatkowo trochę zastygnie po ostudzeniu ciasta.

      Ciasto z kremowa masą serową i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremową masą serową i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2014 10:57
  • piątek, 18 lipca 2014
    • Malinowa pychotka

      Bardzo smaczna malinowa wersja znanego ciasta przez jednych nazywanego Pychotką, przez innych Panią Walewską. Przepis znalazłam na stronie Dania warte grzechu

       

      Malinowa pychotka

       

      Składniki:

      Ciasto na dwie blachy o wymiarach ok 35 x 25 cm:

      200 g masła lub margaryny

      1/2 szklanki cukru

      8 żółtek

      30 g cukru waniliowego

      3 szklanki przesianej mąki tortowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Beza:

      8 białek

      1 1/2 szklanki cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      50 g płatków migdałowych

       

      Dodatkowo:

      400 g dżemu z czarnej porzeczki

       

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin (nie rozmrażać)

      2 galaretki malinowe

      2 szklanki wrzątku

       

      Warstwa śmietanowa:

      1/2 litra śmietany 30 lub 36% mocno schłodzonej

      2 fixy do śmietany

      2 łyżki cukru pudru

       

      Połączyć masło z cukrami, mąką z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto. Każde ciasto wysmarować po równo dżemem. Następnie ubić białka na sztywno, na koniec dodając do nich cukier i delikatnie mąkę ziemniaczaną. Podzielić pianę na pół i przełożyć na ciasta. Pianę tylko w jednej blaszce posypać płatkami migdałowymi (to będzie warstwa górna ciasta). Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez ok 25 minut.

      Jeżeli posiadamy tylko jedną blachę to najlepiej białka podzielić na pół i ubijać drugą partię dopiero przed nałożeniem.

      Ciasto upieczone wyjąć z pieca i ostudzić.

      W międzyczasie galaretki rozpuścić we wrzątku i kiedy ostygną wrzucić do nich mrożone maliny. Galaretki niemal momentalnie stężeją, więc szybko wymieszać i przełożyć całość na ciasto bez płatków migdałowych.

      Zimną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fixami. Przełożyć na warstwę malinową i przykryć drugim ciastem. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowa pychotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 11:22
  • sobota, 01 marca 2014
    • Sernik Snickers

      Dla wszystkich fanów batoników Snickers to będzie "niebo w gębie", a pozostałym polecam spróbować, bo ten smak ich urzeknie. Kremowy, karmelowy, słodki, ale nie za słodki mmmm :)

      Źródło: Kuchnia na Obcasach

      Sernik Snikcers

       

      Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm.

      Spód:

      200 g herbatników maślanych

      100 g masła

       

      Masa serowa:

      1 kg sera na serniki

      6 jajek (osobno żółtka i białka)

      2/3 szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (kilka kropli aromatu waniliowego)

      1 łyżka mąki pszennej 

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      4 - 5 batonów snickers

       

      Na wierzch:

      masa kajmakowa (zużyłam prawie całą puszkę)

      snickersy

       

      Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub za pomocą tłuczka. Wymieszać z rozpuszczonym masłem i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.

      Żółtka ubić z cukrem na gęstą i jasną masę. Następnie dodać ser, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Masę serową wymieszać delikatnie z pianą i pokrojonymi drobno batonikami. Wylać masę na spód i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Przed podaniem udekorować masą kajmakową i pokrojonymi batonikami.

      Sernik Snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 01 marca 2014 12:28
  • sobota, 05 października 2013
    • Babka piaskowa

      Niezawodna babka do kawki, każdy ją zna, więc polecać jej nie muszę :)

      Przepis ze strony: Moje Kucharzenie.

       

      Babka piaskowa

       

      Składniki:

      4 jajka

      1 szklanka cukru

      1 szklanka mąki pszennej

      3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 kostka masła lub margaryny

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      aromat waniliowy

      2 łyżki gorzkiego kakao

       

      Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozpuszczone masło i kilka kropel aromatu. 1/3 ciasta odlać i wymieszać z kakao. Keksówkę (u mnie o wymiarach 35x11 cm - wyszła niska) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja wyłożyłam tylko papierem do pieczenia). Przełożyć do niej jasną część ciasta, a na nią wylać ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40-50 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babka piaskowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 10:18
  • czwartek, 12 września 2013
  • czwartek, 30 maja 2013
    • Drożdżowe z rabarbarem

      Tym razem skorzystałam z nowego przepisu na ciasto drożdżowe, tak dla odmiany i muszę przyznać, że to jest zdecydowanie bardziej delikatne i puszyste. Trochę mało słodkie przy kwaśnym rabarbarze, więc polecam posypanie cukrem pudrem, ale ogólnie pycha. Za przepis dziękuję Asi z Kwestii Smaku.

       

      Drożdżowe z rabarbarem

       

      Składniki na blachę o wymiarach 26x33 cm:

      Ciasto drożdżowe:

      1 szklanka mleka

      1 szklanka cukru

      1 kostka masła (200 g)

      4 jajka

      1 saszetka drożdży instant (7-8 g) lub 25 g drożdży świeżych

      4 szklanki mąki pszennej tortowej

       

      1 szklanka = 250 ml

       

      Kruszonka:

      150 g mąki pszennej

      50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch

      50 g cukru

      125 g masła schłodzonego

       

      Dodatkowo:

      700 g rabarbaru

      cukier puder

       

      W garnuszku podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia mleko z cukrem i masłem. Następnie zmiksować z jajkami (masa nie może być za bardzo gorąca, żeby jajka się nie ścięły). Jeszcze ciepłe wymieszać z drożdżami i przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż masa się spieni i zgęstnieje.

      Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrabiać 15 minut, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleiła do rąk. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie trzeba dodawać więcej mąki, takie ma być. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawić w ciepłe miejsce.

       

      Dla maszynistów:

      Masło rozpuścić w rondelku. Do pojemnika w maszynie wlać letnie mleko, jajka i masło (uwaga, żeby nie było za gorące, aby jajka się nie ścięły). Następnie wrzucić sypkie składniki, na końcu drożdże i ustawić na program wyrabiania ciasta bez podgrzewania (u mnie 1,5 godziny DOUGH).

       

      W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki 1/2 cm oraz zrobić kruszonkę. Połączyć mąkę, cukier i rozdrobnione masło, rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Rabarbar ułożyć na cieście, posypać kruszonką i ostawić jeszcze na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Piec w 180 stopniach przez pierwsze 20 min przy otwartym piekarniku, by jeszcze ciasto wyrosło, następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30-45 minut (u mnie 30 minut). Posypać przed podaniem cukrem pudrem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 maja 2013 16:34
  • poniedziałek, 20 maja 2013
    • Ciasto z serem i jagodami

      Dawno mnie tu nie było, a pełno przepisów czeka na dodanie. Dużo się ostatnio u mnie dzieje i niestety muszę zaniedbać blog. Postaram się jednak zaglądać tu częściej. 

      A na osłodę pyszne ciacho, przepis podpatrzony na Moje Wypieki. Na pierwszym zdjęciu rozkrojone jeszcze ciepłe, nie mogliśmy się powstrzymać.

       

      Ciasto z serem i jagodami

       

      Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej

      3/4 szklanki cukru (może być mniej, bo ciasto jest słodkie)

      125 g zimnego masła

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      pół łyżeczki sody oczyszczonej

      1 łyżeczka otartej skórki z cytyrny

      szczypta soli

      3/4 szklanki jogurtu naturalnego

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      1 duże jajko

       

      Masa serowa:

      170 g serka kremowego (użyłam Turka)

      1/4 szklanki cukru

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1 duże jajko

       

      Masa jagodowa:

      1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (użyłam jagód mrożonych)

      1/4 szklanki soku jabłkowego (może być inny)

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

       

      Dodatkowo:

      pół szklanki płatków migdałowych

       

      Jagody wsypać do garnuszka, dodać sok i zagotować. Gotować ok 3 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę rozpuścić w wodzie, dodać do jagód, wymieszać i gotować jeszcze trochę do zgęstnienia. Odłożyć aby ostygło.

      Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać tak, aż masło przybierze postać kruszonki. Odłożyć pół szklanki, a resztę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny. Jogurt wymieszać z jajkiem i ekstraktem waniliowym, zmiksować wszystko z suchymi składnikami.

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

      Ser ubić na gładką masę z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny. Rozprowadzić na cieście, zostawiając po bokach 2 cm margines. Na serze delikatnie rozłożyć przestudzoną masę jagodową.

      Do odłożonej połowy szklanki kruszonki dodać płatki migdałowe i posypać tym ciasto, koncentrując się głównie na jego brzegach.

      Piec przez ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona.

       Ciasto z serem i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z serem i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 maja 2013 16:02
  • niedziela, 31 marca 2013
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Szarlotka sypana

      To ciasto zna już chyba każdy, nawet mój kolega, rzadko odwiedzający kuchnię podjął się zrobienia i wyszło mu idealnie. Ale co tu może nie wyjść? 

      Pierwszy raz ten przepis zobaczyłam na stronie Dorotus.

      Szarlotka sypana

       

      Składniki:

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka cukru (uwaga, bo może wyjść za słodkie, daję zawsze trochę mniej, zależy też od słodkości jabłek)

      1 szklanka kaszy mannej

      1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)

      3/4 kostki masła (najlepiej zmrożonego)

      cynamon

       

      Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia połączyć razem i podzielić na 3 równe części.

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Przesypać do tortownicy 1 część suchych składników, na to wyłożyć połowę startych jabłek i lekko posypać cynamonem. Na to wysypać kolejną część składników, drugą połowę jabłek, odrobinę cynamonu i resztę suchych składników. Na samą górę zetrzeć równomiernie zimne masło.

      Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, do ładnego zarumienienia. Podczas pieczenia najlepiej pod kratkę położyć blachę z pieca, bo zdarza się, że kapie nadmiar soku i tłuszczu.

      To ciasto idealnie smakuje na ciepło podane z gałką lodów i sosem waniliowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 10:05
  • środa, 14 listopada 2012
    • Sernik łaciaty

      Bardzo smaczne i proste ciasto, wygląda też ciekawie. Przepis ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Zmieniłam jedynie ilość sera, więc ostatecznie miejscami było zdecydowanie więcej sera niż murzynka.

       

      Sernik łaciaty

       

      Składniki na ciasto czekoladowe:

      1 szklanka mleka

      125 g masła

      2 czubate łyżki kakao

      3/4 szklanki cukru

      50 g połamanej gorzkiej czekolady

      2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka sody

      3 jajka (białka i żółtka osobno)

       

      W garnuszku rozpuścić masło, czekoladę, mleko, kakao i cukier. Podgrzewać do wymieszania składników i ostudzić.

      Mąkę i sodę przesiać, połączyć z żółtkami i dodać wszystko do masy czekoladowej, zmiksować szybko do połączenia składników.

      Białka odłożyć na później.

       

      Składniki na masę serową:

      1 kg sera na serniki

      5 jajek (białka i żółtka osobno)

      niecała szklanka drobnego cukru do wypieków

      1 spora łyżka mąki pszennej

      1 spora łyżka mąki ziemniacznej

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam kila kropel olejku waniliowego)

      70 g miękkiego lub roztopionego masła

       

      Ser zmiksować krótko z żółtkami, cukrem, masłem, ekstraktem i mąką, tylko do połączenia składników.

      Osobno ubić białka na sztywno wraz z odłożonymi z wcześniej. Podzielić pianę na dwie równe części. Jedną połowę delikatnie połączyć z masą czekoladową, drugą równie delikatnie z masą serową.

      Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej, następnie wykładać łyżkami ser na zmianę z resztą masy czekoladowej. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, potem na blacie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik łaciaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2012 09:20

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa