Iskierka w kuchni

Wpisy

  • poniedziałek, 22 października 2012
    • Odchudzone mielone z pieczarkami

      Odkąd znalazłam przepis na mielone z płatkami owsianymi na stronie "Lepszy Smak" to nie robię już innych i gorąco polecam je wszystkim. Tym razem mielone z niespodzianką w środku, bo z pieczarkami.

       

      Odchudzone mielone z pieczarkami

       

      Składniki na ok. 8 kotlecików:

      500 g mielonego mięsa z indyka

      2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych

      250 g pieczarek

      2 cebule

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Płatki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia i wystygnięcia. Cebule obrać i drobno pokroić, usmażyć na maśle klarowanym lub oleju. Następnie połowę cebuli zdjąć z patelni i odłożyć do miski gdzie będziemy wyrabiać mięso. Na patelnię z pozostałą cebulą dołożyć pieczarki pokrojone w małą kostkę i dusić razem do miękkości. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Mięso mielone włożyć do miski, wymieszać z cebulą, płatkami owsianymi i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Przyprawić do smaku. Na każdy kotlet brać część mięsa mielonego, u mnie mniej więcej po rozpłaszczeniu na wielkość dłoni, na środku położyć łyżeczkę pieczarek i zamknąć tworząc kulkę z mięsa. Zrumienić kotlety na niewielkiej ilości oleju z obu stron, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie brytfanka wyłożona folią aluminiową) i piec ok. 30 minut w piekarniku w 185 stopniach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 października 2012 11:53
  • środa, 17 października 2012
    • Gulasz węgierski

      Chyba każdy zna ten gulasz, dawno u nas taki nie gościł i na pewno będę do niego wracała częściej. Jak większość potraw na moim blogu jest łatwy w przygotowaniu, ale trochę pracochłonny. Mimo wszystko bardzo smaczny, odpowiednio pikantny. Przepis ze strony Fun & Taste

       

      Gulasz węgierski

       

      Składniki na 4 porcje:

      0,5 kg mięsa wołowego na gulasz

      1 duża cebula

      1 papryka czerwona

      1 papryka zielona

      1 papryczka chilli (pominęłam, użyłam chilli w proszku)

      400 ml bulionu wołowego

      kilka grzybków suszonych

      4 ziarna ziela angielskiego

      2 listki laurowe

      kilka ziaren pieprzu

      2 duże pomidory

      50 ml wody

      mąka

      sól, pieprz

       

      Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia. Papryki oczyścić i pokroić w paski, a cebulę w półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

      Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni do zrumienienia. Następnie przełożyć mięso do rondla, w którym będziemy robić gulasz, a na patelni zeszklić cebulę. Do usmażonej cebuli dodać 50 ml wody i zagotować, całość przełożyć do mięsa, dodać bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotować ok. 20 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu. Po czym dodać pozostałe składniki (poza chilli, które dodać należy przed samym końcem) i gotować do miękkości (u mnie to trwało ok. 1,5 godziny). Przyprawić do smaku.

      Podałam na plackach ziemniaczanych ze szwedzką sałatką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz węgierski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2012 10:33
  • wtorek, 16 października 2012
    • Placek z budyniem i brzoskwiniami

      Prosty, szybki i pyszny placek w sam raz do kawy. 

       

      Placek z budyniem i brzoskwiniami

       

      Składniki na blachę o wymiarach 35x20 cm:

      2,5 szklanki mąki (u mnie pół na pół z krupczatką)

      250 g masła

      2 jajka

      3 łyżki cukru pudru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 budynie waniliowe z cukrem

      750 ml mleka

      1 puszka brzoskwiń

      bułka tarta

      cukier puder

       

      Z mąki, masła, jajek i cukru pudru zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut, a drugą wykleić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć na chwilę do pieca nagrzanego do 180 stopni do lekkiego zrumienienia. W międzyczasie ugotować budyń z mlekiem. Ciasto wyjąc z pieca obsypać bułką tartą, by za bardzo nie zwilgotniało od budyniu, który następnie na niego równie rozłożyć (póki budyń jeszcze ciepły). Brzoskwinie pokroić na kawałki (każdą połówkę przekroiłam na 4 części), ułożyć na budyniu i zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z budyniem i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 00:14
  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Kurczak w kremowym sosie camembert

      Marzył mi się taki sosik od dawna i jak w końcu się za niego wzięłam, myślałam, że okaże się wielkim niewypałem. Jednakże trochę pokombinowałam i razem z Mężem stwierdziliśmy, że wyszedł pyszny obiadek. Większość składników dawałam na oko i pewnie można byłoby to zrobić w zupełnie inny sposób, ale polecam spróbować, może wykombinujecie jeszcze coś smaczniejszego.

       

      Kurczak w kremowym sosie camembert

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 piersi z kurczaka

      2 opakowania serka camembert (u mnie fit jogurtowe Turka)

      1 większy ząbek czosnku

      1 łyżeczka masła

      1/4-1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki bulionu drobiowego

      sól, pieprz, zioła prowansalskie

       

      Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i rozbić na cieńsze kotlety. Przyprawić ulubionymi przyprawami i odstawić.

      Ser obrać ze skórki, ja zrobiłam to dość niedokładnie, dlatego też widoczne są grudki (myślę, że spokojnie można je wyeliminować używając blendera na sam koniec, ale wpadłam na to już po fakcie). Roztopić ser z masłem w rondelku. Dolać mleko i bulion, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić (zioła prowansalskie nadały fajnego smaku). Sos wyszedł mi za rzadki, więc zagęściłam go zasmażką. 

      W między czasie usmażyć piersi na odrobinie oleju. Podałam całość z ugotowanym brokułem i bułką tartą. Pycha!

      Kurczak w kremowym sosie camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w kremowym sosie camembert”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 09:39
  • niedziela, 14 października 2012
  • sobota, 13 października 2012
  • piątek, 12 października 2012
    • Bellini

      To mój ulubiony drink z wina musującego, od lat towarzyszy mi na wakacjach, świetnie się nadaje na przyjęcia, w sumie wkrótce Andrzejki.

                                 Bellini

      Składniki na 6 kieliszków:

      1 butelka wina musującego bądź szampana

      1 puszka brzoskwiń w zalewie

       

      Brzoskwinię odsączyć z syropu, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Włożyć do każdego kieliszka tak na 1/3 jego wysokości i zalać winem. Na zdrowie :)

       

      Bellini

      Sprawdzone menu na imprezy!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 07:27
  • czwartek, 11 października 2012
  • środa, 10 października 2012
    • Kurczak miodowo-pikantny

      Bardzo smaczny i prosty do zrobienia kurczaczek, dodatkowo bardzo aromatyczny. Przepis zaczerpnięty z tej strony.

       

      Kurczak miodowo-pikantny

       

      Składniki:

      6 pałek z kurczaka (u mnie udka i podudzia)

      3 łyżki płynnego miodu

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki oleju

      2 łyżki octu winnego

      2 ząbki czosnku przeciśnięte

      1 łyżeczka chilli w proszku lub pół drobno posiekanej świeżej papryczki

      1 łyżeczka papryki słodkiej

      1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (pominęłam)

      sól, pieprz

       

      Cząstki kurczaka umyć i oczyścić, my zawsze zdejmujemy skórę, bo jest najbardziej kaloryczna. Naciąć każdą porcję nożem w 3 miejscach i wetrzeć sól i pieprz. Składniki marynaty połączyć, zalać nią kurczaka, tak by ściśle do niego przylegała i dostała się w nacięcia. Odstawić najlepiej na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku przez około 30 minut w 200 stopniach, w między czasie przewracać kurczaka i polewać pozostałą marynatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak miodowo-pikantny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 10 października 2012 09:49
  • wtorek, 09 października 2012
    • Cycki Murzynki

      Dawno temu jadłam takie ciasto i teraz zaproponowałam takie moim gościom, bardzo ładnie się prezentuje, nazwa intryguje, a w smaku pyszne. Lekko alkoholowy smak w moim przypadku, ale myślę, że następnym razem trochę mocniej nasączę biszkopty wódką. Wyrósł mi dość wysoki spód biszkoptowy, polecam żeby go również nasączyć odrobinę, żeby nie był za suchy.

      Źródło: Moje Wypieki

      Cycki Murzynki

       

      Składniki na spód:

      150 g mąki pszennej

      100 g drobnego cukru

      4 jajka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, na końcu dodać cukier i żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć masę do formy o wymiarach 20x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez 30 minut do "suchego patyczka". Wyjąć z pieca i ostudzić.

       

      Ciasto kokosowo-makowe:

      210 g cukru

      3/4 szklanki maku (suchego)

      100 g wiórków kokosowych

      6 białek

       

      Białka ubić na sztywną pianę, na końcu dodać cukier. Potem delikatnie wmieszać łyżką kokos i mak. Piec w takiej samej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.

       

      Masa budyniowa:

      370 ml mleka

      250 g masła w temperaturze pokojowej

      6 żółtek

      1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

      6 łyżek cukru

      3 łyżki mąki pszennej

       

      Odmierzyć 120 ml mleka i wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować, dodać do niego mieszankę z żółtek i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu zmiksować z masłem na gładką masę.

       

      Dodatkowo:

      polewa czekoladowa: 2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany, kremówki (użyłam gotowej polewy mlecznej)

      300 g dżemu mandarynkowego lub pomarańczowego

      120 g okrągłych biszkoptów

      125 ml białego, półsłodkiego wina (użyłam wódki)

      garstka rodzynek do dekoracji

       

      Ostudzony spód ciasta posmarować dżemem, następnie położyć na nie ciasto kokosowo-makowe. Posmarować masą budyniową i ułożyć na niej równo nasączone alkoholem biszkopty. Na każdy biszkopt położyć na środku rodzynkę i udekorować polewą czekoladową.

      Cycki Murzynki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cycki Murzynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 października 2012 09:58

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa