Iskierka w kuchni

Wpisy

  • czwartek, 03 stycznia 2013
  • niedziela, 23 grudnia 2012
    • Śledzie po sułtańsku

      Co roku robię również śledzie na słodko, tym razem z przepisu z tej strony. Znowu przepis na dużą porcję, w oryginale jest na 500 g ryby. Te koniecznie muszą postać trochę  w lodówce, żeby przeszły - dzień lub dwa.

       

      Śledzie po sułtańsku

       

      Składniki:

      1 kg matjasów

      6 cebul

      500 g przecieru pomidorowego (passaty)

      6 łyżek koncentratu pomidorowego

      200 g rodzynek

      2 łyżeczki cukru

      olej

      sól

       

      Śledzie opłukać i namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka godzin. Po odsączeniu pokroić w kawałki o wielkości ok. 2 cm.

      Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oleju. Następnie dodać do nich przecier z koncentratem i gotować kilka minut. Na koniec dołożyć sparzone wrzątkiem rodzynki i trzymać z 2 minuty razem na ogniu mieszając. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze śledziami i przełożyć do słoików. Najlepsze są jak przejdą smakiem po 24-48 godzinach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie po sułtańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 grudnia 2012 10:01
  • sobota, 22 grudnia 2012
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Męskie gotowanie : Curry

      Kolejny raz Kuzyn w kuchni, tym razem zaprasza na Swoją wersję curry. 

       

      Męskie gotowanie: Curry

       

      Składniki:

      2 - 3 piersi z kurczaka

      1 papryczka chili

      2 cebule 

      0,5 łyżeczki imbiru 

      0,5 łyżeczki kurkumy

      0,5 łyżeczki Pieprzu Cayenne 

      2 - 3 łyżeczki kopiaste curry (można zastąpić 1 dużą łyżką pasty)

      4 ząbki czosnku 

      1 papryka zwykła

      mleczko kokosowe (można użyć ok 1/2 opakowania jogurtu 0%)

      garść kolendry świeżej

      2-3 pomidory - sparzone bez skórki pokrojone w kostkę lub pomidory w puszce

      1 - 2 łyżki koncetratu pomidorowego

      ok 1/2 szklanki wody lub bulionu

      pieprz, sól 

       

      Dodatkowo:

      ryż lub kuskus


      Cebulę kroimy w kosteczkę, a paprykę w paseczki. Czosnek i chili kroimy drobno. Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy cebulę, chili, na końcu czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie miał gorzki smak) i trzymamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory i kurczaka, mieszamy. Jak wszystko już zacznie się ładnie dusić dodajemy 1/4 do 1/2 szklanki wody  lub bulionu i dusimy ok. 15 minut. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe lub jogurt (wcześniej wymieszany w kubeczku z odrobiną sosu z garnka, aby się nam nie zważył).

      Kuskus : 
      Wsypujemy do szklanki 3/4 kuskusa i przesypujemy do jakiejś miseczki, dodajemy soli na wierzch i zalewamy wodą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Męskie gotowanie : Curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 11:33
  • czwartek, 06 grudnia 2012
  • piątek, 30 listopada 2012
  • poniedziałek, 26 listopada 2012
    • Kapusta kiszona zasmażana

      Kto nie lubi schabowego z kapustą zasmażaną? Ostatnio jak napadła mnie na nią ochota zrobiliśmy pełny gar i zajadałam się nią przez kilka kolejnych dni. W sumie robi się ją bardzo prosto, jedynie trochę trwa aż zmięknie.

      Kapusta zasmażana

       

      Składniki:

      1,5 kg kapusty kiszonej

      2 cebule

      2 listki laurowe

      kilka ziaren pieprzu

      kilka ziaren ziela angielskiego

      2 łyżki masła

      4 łyżki maki

      sól, pieprz, cukier

       

      Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić. Dodać do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i  zalać całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut. W międzyczasie odlać trochę wywaru, tak aby móc później rozprowadzić nim zasmażkę. Na koniec podsmażyć na patelni drugą cebulę, dodać do niej masło i mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę odsączonym wywarem i dodać do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta kiszona zasmażana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2012 11:59
  • piątek, 16 listopada 2012
    • Męskie gotowanie - pizza

      Niedawno dowiedziałam się, że mój kuzyn Paweł również uwielbia gotować, więc wkrótce pojawi się parę przepisów w Jego wykonaniu. Muszę przyznać, że osobiście to bardzo lubię gdy mężczyzna wyręcza mnie w kuchni ;).

       

      Męskie gotowanie - pizza

       

      Składniki na 1 pizzę:

      2 szklanki mąki tortowej 450

      1/3 kostki drożdży Hirondalle

      3/4 szklanki wody - ciepłej nie gorącej

      1/2 koncentratu pomidorowego

      pół kieliszka octu

      cukier, sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek

       

      Dodatki: kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami...

       

      Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko, aby napowietrzyć, dodać drożdże i wymieszać. Dodawać mąkę tak aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.
      W między czasie zrobić sos. Koncentrat przełożyć na patelnię, dodać bazylię, oregano, czosnek i ocet, zagotować całość.
      Na blaszce rozłożyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło, wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, aby wypiekła się równo pizza z każdej strony (w przypadku termoobiegu nie ma takiej konieczności).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Męskie gotowanie - pizza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 16 listopada 2012 11:07
  • czwartek, 15 listopada 2012
    • Moje pierwsze wyróżnienie - Liebster Blog

      Bardzo się cieszę z pierwszego jakie otrzymałam wyróżnienia dotyczącego mojego bloga, za co dziękuję Autorce smakowitej strony W mojej kuchni. Nominacje dotyczą stron, które nie są jeszcze za bardzo popularne i dzięki wyróżnieniu mogą zyskać większą ilość obserwatorów. Cała zabawa polega na tym, aby odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez Osobę nominującą, a następnie samemu wytypować 11 blogów i zadać swoje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię wyróżnił.

       

      

       A oto pytania i moje odpowiedzi:

      1. Jakie jest Twoje największe marzenie?

      Zdrowa i szczęśliwa rodzina.

      2. Dla kogo chciałabyś ze znanych osób gotować?

      Nie ma takiej osoby, za bardzo bym się denerwowała ;)

      3. Co zabierzesz ze sobą na bezludną wyspę?

      Książki.

      4. Potrawa, której jeszcze nie jadłaś, a chciałabyś spróbować?

      Nigdy nie próbowałam serowego founde.

      5. Jaki jest Twój ulubiony deser?

      Szarlotka na ciepło z lodami.

      6. Kawa czy herbata?

      Herbata.

      7. Podaj nazwę ulubionego programu kulinarnego?

      Lubię oglądać Lorraine Pascale.

      8. Na kim ze znanych kucharzy chcesz się wzorować?

      Uwielbiam piec i zachwycają mnie wypieki Pierre'a Hermé.

      9. Co wolisz książkę czy film?

      To zależy od dnia i nastroju. Kocham czytać, ale czasem jestem zbyt zmęczona i odpływam oglądając TV.

      10. Jakie jest Twoje popisowe danie?

      To danie może nie jest popisowe, ale wychodzi zawsze, jest szybkie w przygotowaniu i wszystkim smakuje: kurczak z pieczarkami, majonezem i serem z sałatką z fetą i bagietką czosnkową, a na deser Pavlova z owocami.

      11. Potrawa, której nie lubisz?

      W zasadzie zjem wszystko, ale średnio przepadam za rosołem, chyba, że się go jakoś fajnie stuninguje (poda np. z grysikowymi kluseczkami jakie robiła moja Ciocia).


      Wyróżnione przeze mnie blogi:

      Agatka gotuje i smakuje

      Zjedz mnie

      Smaczny kasek

      Kulinarne szaleństwa Margarytki

      W zaciszu domowej kuchni

      Kulinarny Blog Samanthy

      Kuchnia pachnąca bzem

      mniam....mniam...

      Kulinarna Ja

      Ósmy kolor tęczy

      Matka, żona i kucharka...

       

      Moje pytania:

      1. Jakiej narodowości kuchnię najbardziej lubisz?

      2. Twoje ulubione danie, któremu nie umiesz się oprzeć?

      3. Twoja największa kulinarna porażka?

      4. Twój największy kulinarny sukces?

      5. Ulubiony film?

      6. Ukochane miejsce?

      7. Osoba, którą najbardziej podziwiasz?

      8. Ulubiony sposób na spędzanie wolnego czasu?

      9. Wolisz gotować wspólnie czy raczej kuchnia to Twoje i tylko Twoje królestwo?

      10. Wolisz kulinarne eksperymenty czy bardziej tradycyjny sposób gotowania?

      11. Najdziwniejsza potrawa jaką kiedykolwiek jadłaś/eś?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Moje pierwsze wyróżnienie - Liebster Blog ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 listopada 2012 11:36
  • środa, 14 listopada 2012
    • Sernik łaciaty

      Bardzo smaczne i proste ciasto, wygląda też ciekawie. Przepis ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Zmieniłam jedynie ilość sera, więc ostatecznie miejscami było zdecydowanie więcej sera niż murzynka.

       

      Sernik łaciaty

       

      Składniki na ciasto czekoladowe:

      1 szklanka mleka

      125 g masła

      2 czubate łyżki kakao

      3/4 szklanki cukru

      50 g połamanej gorzkiej czekolady

      2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka sody

      3 jajka (białka i żółtka osobno)

       

      W garnuszku rozpuścić masło, czekoladę, mleko, kakao i cukier. Podgrzewać do wymieszania składników i ostudzić.

      Mąkę i sodę przesiać, połączyć z żółtkami i dodać wszystko do masy czekoladowej, zmiksować szybko do połączenia składników.

      Białka odłożyć na później.

       

      Składniki na masę serową:

      1 kg sera na serniki

      5 jajek (białka i żółtka osobno)

      niecała szklanka drobnego cukru do wypieków

      1 spora łyżka mąki pszennej

      1 spora łyżka mąki ziemniacznej

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam kila kropel olejku waniliowego)

      70 g miękkiego lub roztopionego masła

       

      Ser zmiksować krótko z żółtkami, cukrem, masłem, ekstraktem i mąką, tylko do połączenia składników.

      Osobno ubić białka na sztywno wraz z odłożonymi z wcześniej. Podzielić pianę na dwie równe części. Jedną połowę delikatnie połączyć z masą czekoladową, drugą równie delikatnie z masą serową.

      Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej, następnie wykładać łyżkami ser na zmianę z resztą masy czekoladowej. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, potem na blacie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik łaciaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2012 09:20

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa