Iskierka w kuchni

Wpisy

  • czwartek, 10 maja 2012
    • Sałatka wiosenna

      Jest to sałatka typowo wiosenna, kolorowa i pyszna. Za przepis i super sałatkę dziękuję bratowej Agnieszce :*

      Sałatka wiosenna

      Składniki:

      20 dag twardego żółtego sera

      2 średnie ogórki zielone

      2 pęczki rzodkiewki

      1 pęczek zielonej cebulki

      2 łyżki jogurtu greckiego

      1 duża łyżka majonezu

      sól, pieprz

       

      Żółty ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki drobno pokroić. Wszystko wymieszać razem z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku (uwaga z solą, wydaje mi się, że do tej sałatki nie potrzeba dodawać za dużo soli).

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 10:48
  • środa, 09 maja 2012
    • Colesław w wersji light

      Od jakiegoś czasu bardziej zwracam uwagę na kaloryczność potraw i kiedy mogę to staram się zastępować składniki w potrawach tymi bardziej light. Dlatego w tym przypadku pyszna surówka colesław w wersji odchudzonej. Przepis odrobinę zmodyfikowany (bo dla mnie sos był trochę za kwaśny) ze strony: http://dukan.blox.pl/2010/03/Coleslaw.html.

       

      Colesław w wersji light

      Składniki:

      mała główka białej kapusty

      2 marchewki

      1 cebula

      180g jogurtu greckiego light

      4 łyżki mleka

      ok. 16 kropel słodzika w płynie (w oryginalnym przepisie 3 tabletki słodzika = odpowiada 3 łyżeczkom cukru)

      1 łyżka octu

      2 łyżki soku z cytryny

      łyżeczka musztardy

      sól, pieprz

       

      Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Dodać pokrojoną cieńko cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu przyszykować sos z jogurtu naturalnego, przypraw, słodzika, octu, soku z cytryny i mleka. Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się ze sobą połączą. Zalać dressingiem kapustę i dokładnie wymieszać, tak aby cała kapusta była pokryta sosem. Odstawić do lodówki na min.2h, wg mnie najlepsza na drugi dzień.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Colesław w wersji light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2012 15:03
  • sobota, 05 maja 2012
  • środa, 25 kwietnia 2012
    • Sałatka z pieczarkami i żółtym serem

      Szukałam przepisu na smaczną bezmięsną sałatkę dla gości i znalazłam ją na tej stronie:http://kulinarnyplaczabaw.blox.pl/2011/11/Salatka-na-kazda-okazje-czyli-z-kukurydzy-i.html. Lekko ją tylko zmodyfikowałam. Niestety goście już byli i zdjęcie robione na szybko nie wyszło najlepiej.

       

      Sałatka z pieczarkami i żółtym serem

      Składniki :

      puszka kukurydzy Bonduelle

      słoiczek pieczarek marynowanych Bonduelle

      3-4 korniszony,

      mała cebula (w oryginale jest duża, ale wydaje mi się, że taka ilość była wystarczająca, bo była mocno wyczuwalna)

      3 jajka na twardo,

      1 duża czerwona papryka 

      15 dag ostrego sera zółtego (użyłam z mniejszą zawartością tłuszczu: 13%)

      koperek

      Sos:

      3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary

      2 łyżki jogurtu naturalnego

      łyżeczki musztardy

      pieprz i sól do smaku

      Kukurydzę i pieczarki odsączamy, pieczarki kroimy w większą kostkę, a resztę składników w mniejszą kosteczkę.Z majonezu i jogurtu oraz musztardy robimy sos doprawiamy do smaku i mieszamy z warzywami i jajkami.Posypujemy koperkiem.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 25 kwietnia 2012 22:40
    • Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami

      Podobna sałatka gościła w moim rodzinnym domu bardzo często. Robił ją mój Tata, zwykle podawał ją do drobiu. Niestety nie mam dokładnego przepisu, ale jakiś czas temu natknęłam się na stronie: http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/20/salatka-z-kapusty-pekinskiej-z-mandarynkami/ na tą sałatkę i od tego momentu sama często ją robię. Świetnie smakuje po kilku godzinach stanie w lodówce, choć muszę przyznać, że wg mnie najlepsza jest na drugi dzień, choć już nie tak reprezentatywna.

       

      Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 

      Składniki: (dla około 6 osób)
      1 średnia kapusta pekińska
      3-4 mandarynki (lub 1 pomarańcza)
      1/4 szklanki rodzynek

       

      4 łyżki jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu

      Wykonanie:
      Kapustę pekińską poszatkować. (Uwaga: Odkroić głąb i wszystkie najgrubsze części liści.)

      Mandarynki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę mandarynki oraz rodzynki. Zalać jogurtem wymieszanym z majonezem i dokładnie wymieszać.

      Odstawić do lodówki “do przegryzienia” na minimum 2-3 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 25 kwietnia 2012 22:17
  • poniedziałek, 23 kwietnia 2012
    • Pizza na cieście francuskim

      Uwielbiam pizzę i wszystko co ją przypomina. Do prawdziwej pizzy tej daleko, ale w smaku jest bardzo dobra, a robi się ją expresowo. I tak powstała pyszna kolacja.

      Pizza na cieście francuskim

      Składniki:

      1 płat ciasta francuskiego (użałam light, żeby odchudzić trochę tą kolację)

      1/2 szklanki sosu pomidorowego (passaty)

      kilka plasterków wędliny

      2 duże pieczarki

      1 duży pomidor

      żółty ser tarty (użyłam light o zawartości tłuszczu 13%)

      oregano

       

      Ciasto francuskie wykładamy na blachę, następnie smarujemy je sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Układamy na cieście wędlinę oraz pocięte na cienkie plasterki pieczarki z pomidorem. Na koniec posypujemy całość żółtym serem i wkładamy na ok. 20-30 min do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 kwietnia 2012 20:30
    • Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

      Tą roladę jadłam ostatnio na przyjęciu u koleżanki i tak nam zasmakowała, że niedługo trzeba było czekać aż sama ją zrobiłam. Jej wykonanie okazało się bardzo proste, a w połączeniu z sosem czosnkowym zachwyciła gości. Podałam ją na zimno, ale autorka tego przepisu: http://przepyszne.blogspot.com/2011/01/rolada-serowa.html poleca ją również na ciepło.

      Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

      Składniki (blaszka 24x40cm):

       

      • 4 jajka
      • 2 łyżki majonezu
      • 300g żółtego sera
      • sól, pieprz, przyprawy
      • podwójna pierś z kurczaka
      • 300g pieczarek
      • cebula

       

      Sos:
      • jogurt naturalny
      • czosnek
      • sól, pieprz

      Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno start żółty ser. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne, aby ten papier był dobrej jakości, najlepiej taki pokryty warstwą silikonową, bo inaczej nie będzie go można oddzielić po pieczeniu, ja użyłam Jana N...). Piec w 180ºC przez ok. 15min., do lekkiego zrumienienia.

      Rolada serowa pierwsza odsłona

      Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Na patelni zeszklić wcześniej posiekaną cebulę, dodać pieczarki, pieprz i sól, podusić ok. 10min. Fileta umyć, pokroić i rozbić, jak na kotlety. Przyprawić. Na upieczony placek serowy nałożyć pierś z kurczaka, a na to odsączone pieczarki, ja dodałam też do nich nieco posiekanej pietruszki. Całość zawinąć formując roladę. Piec w 180ºC jeszcze przez 30-35 min.

      Rolada serowa druga odsłona

      Czosnek drobniutko posiekać, wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu można dodać majonez. Podawać można zarówno na ciepło jak i po przestygnięciu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 kwietnia 2012 13:41
  • niedziela, 22 kwietnia 2012
    • Krajanka karmelowo-orzechowo-czekoladowa

      W sobotę nie miałam za dużo czasu, a tu mieli zjawić się goście, na szczęście na stronie http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/03/krajanka-karmelowo-orzechowo.html znalazłam przepis na to cudowne ciasto. Robi się je bardzo szybko i wyjątkowo prosto. Ciacho choć słodkie, to jego chrupanie może być uzależniające. Zdecydowanie polecam!

       Krajanka karmelowo-orzechowo-czekoladowa

       

      Krajanka karmelowo-orzechowo-czekoladowa:


      1 szklanka mąki,
      1 szklanka płatków owsianych,
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      szczypta soli,
      150 g masła,
      150 g cukru brązowego,
      125 g ciemnej czekolady,
      1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne lub mieszanka różnych),
      1/2 szklanki masy krówkowej

      Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi i cukrem. Masło stopić i wymieszać ze składnikami suchymi. Foremkę do pieczenia o wymiarach 20 X 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć 2/3 ciasta, dociskając lekko do dna. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włożyć blachę ze spodem z ciasta na 10 minut.

      Wyjąć ciasto z pieca, posypać na wierzch posiekaną czekoladę, orzechy (najlepiej wcześniej uprażyć je na suchej patelni) i rozłożyć masę krówkową. Całość posypać pozostałą częścią ciasta i piec kolejne 15 minut.
      Lekko ostudzić i pokroić w kwadraty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 kwietnia 2012 21:55
  • czwartek, 19 kwietnia 2012
    • Początki i powitania :)

      Początki ponoć zwykle są trudne, a skoro jest to mój pierwszy blog, proszę o wyrozumiałość ;). Tak się zastanawiałam jak mogę zachęcić do odwiedzania tej strony, skoro na internecie jest tyle cudownych blogów kulinarnych i ciężko byłoby mi zliczyć z ilu ja sama czerpię natchnienie do codziennych eksperymentów kuchennych. Sama nie mam zbyt dużego doświadczenia w kuchni, co prawda od najmłodszych lat śledziłam poczynania mojej Mamy i pewnie nigdy nie dojdę do takiej perfekcji w wypiekach, ale staram się i odkryłam, że uwielbiam to. Nie wyobrażam sobie weekendu bez nowego wypieku, a i codziennymi obiadami staram się zaskakiwać ukochanego. I tak sobie myślę, że skoro kocham to co robię, to może warto podzielić się tym z innymi osobami, które poszukują prostych a zarazem smacznych przepisów na co dzień i od święta. W takim razie, po przydługawym wstępie, witam i serdecznie zapraszam do zapoznania się i komentowania umieszczanych tu przepisów :).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2012 13:05

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa