Iskierka w kuchni

Wpisy

  • sobota, 01 czerwca 2013
  • czwartek, 30 maja 2013
    • Drożdżowe z rabarbarem

      Tym razem skorzystałam z nowego przepisu na ciasto drożdżowe, tak dla odmiany i muszę przyznać, że to jest zdecydowanie bardziej delikatne i puszyste. Trochę mało słodkie przy kwaśnym rabarbarze, więc polecam posypanie cukrem pudrem, ale ogólnie pycha. Za przepis dziękuję Asi z Kwestii Smaku.

       

      Drożdżowe z rabarbarem

       

      Składniki na blachę o wymiarach 26x33 cm:

      Ciasto drożdżowe:

      1 szklanka mleka

      1 szklanka cukru

      1 kostka masła (200 g)

      4 jajka

      1 saszetka drożdży instant (7-8 g) lub 25 g drożdży świeżych

      4 szklanki mąki pszennej tortowej

       

      1 szklanka = 250 ml

       

      Kruszonka:

      150 g mąki pszennej

      50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch

      50 g cukru

      125 g masła schłodzonego

       

      Dodatkowo:

      700 g rabarbaru

      cukier puder

       

      W garnuszku podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia mleko z cukrem i masłem. Następnie zmiksować z jajkami (masa nie może być za bardzo gorąca, żeby jajka się nie ścięły). Jeszcze ciepłe wymieszać z drożdżami i przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż masa się spieni i zgęstnieje.

      Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrabiać 15 minut, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleiła do rąk. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie trzeba dodawać więcej mąki, takie ma być. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawić w ciepłe miejsce.

       

      Dla maszynistów:

      Masło rozpuścić w rondelku. Do pojemnika w maszynie wlać letnie mleko, jajka i masło (uwaga, żeby nie było za gorące, aby jajka się nie ścięły). Następnie wrzucić sypkie składniki, na końcu drożdże i ustawić na program wyrabiania ciasta bez podgrzewania (u mnie 1,5 godziny DOUGH).

       

      W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki 1/2 cm oraz zrobić kruszonkę. Połączyć mąkę, cukier i rozdrobnione masło, rozcierać palcami aż powstanie kruszonka. Rabarbar ułożyć na cieście, posypać kruszonką i ostawić jeszcze na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Piec w 180 stopniach przez pierwsze 20 min przy otwartym piekarniku, by jeszcze ciasto wyrosło, następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30-45 minut (u mnie 30 minut). Posypać przed podaniem cukrem pudrem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 maja 2013 16:34
  • sobota, 25 maja 2013
  • poniedziałek, 20 maja 2013
    • Ciasto z serem i jagodami

      Dawno mnie tu nie było, a pełno przepisów czeka na dodanie. Dużo się ostatnio u mnie dzieje i niestety muszę zaniedbać blog. Postaram się jednak zaglądać tu częściej. 

      A na osłodę pyszne ciacho, przepis podpatrzony na Moje Wypieki. Na pierwszym zdjęciu rozkrojone jeszcze ciepłe, nie mogliśmy się powstrzymać.

       

      Ciasto z serem i jagodami

       

      Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej

      3/4 szklanki cukru (może być mniej, bo ciasto jest słodkie)

      125 g zimnego masła

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      pół łyżeczki sody oczyszczonej

      1 łyżeczka otartej skórki z cytyrny

      szczypta soli

      3/4 szklanki jogurtu naturalnego

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      1 duże jajko

       

      Masa serowa:

      170 g serka kremowego (użyłam Turka)

      1/4 szklanki cukru

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1 duże jajko

       

      Masa jagodowa:

      1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (użyłam jagód mrożonych)

      1/4 szklanki soku jabłkowego (może być inny)

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

       

      Dodatkowo:

      pół szklanki płatków migdałowych

       

      Jagody wsypać do garnuszka, dodać sok i zagotować. Gotować ok 3 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę rozpuścić w wodzie, dodać do jagód, wymieszać i gotować jeszcze trochę do zgęstnienia. Odłożyć aby ostygło.

      Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać tak, aż masło przybierze postać kruszonki. Odłożyć pół szklanki, a resztę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny. Jogurt wymieszać z jajkiem i ekstraktem waniliowym, zmiksować wszystko z suchymi składnikami.

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

      Ser ubić na gładką masę z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny. Rozprowadzić na cieście, zostawiając po bokach 2 cm margines. Na serze delikatnie rozłożyć przestudzoną masę jagodową.

      Do odłożonej połowy szklanki kruszonki dodać płatki migdałowe i posypać tym ciasto, koncentrując się głównie na jego brzegach.

      Piec przez ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona.

       Ciasto z serem i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z serem i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 maja 2013 16:02
  • niedziela, 31 marca 2013
  • sobota, 30 marca 2013
  • wtorek, 26 marca 2013
    • Gulasz wołowy z fasolką szparagową

      Taki gulasz gościł u nas w domu rodzinnym, ostatnio przepis przypomniała mi moja Mama i jestem pewna, że teraz już na pewno będę go robić częściej. Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia.

       

      Gulasz wołowy z fasolką szparagową

       

      Składniki:

      1,5 kg mięsa wołowego na gulasz

      1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej

      1 duża cebula

      1 liść laurowy

      2 ziela angielskie

      2 ziarna pieprzu

      1 kostka bulionu wołowego lub pieczeniowa

      mąka

      smalec lub olej

      sól, pieprz

      śmietana (opcjonalnie, ale wołowina lubi śmietanę)

       

      Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Posypać je pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec lub olej, obsmażyć mięso i przełożyć do garnka, w którym będzie się już gotował gulasz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu. Następnie przełożyć ją do mięsa. Patelnię zalać odrobiną wrzątku (można użyć białego wina), aby zebrać z niej cały smaczek i wlać do garnka z mięsem. Poza tym mięso zalać dodatkowo wrzątkiem w takiej ilości, aby przykryło mięso (będzie się długo gotowało, więc pewnie co jakiś czas trzeba będzie dolewać wrzątku). Do garnka dołożyć liść laurowy, ziela, pieprz i kostkę. Mięso będzie się gotować ok 2 godziny do miękkości, ok. 15 min przed końcem dołożyć mrożoną fasolkę. Jak już fasolka będzie miękka, doprawić gulasz solą i zahartowaną śmietaną (odlać trochę gorącego sosu do kubka, dodać z łyżkę śmietany, można również 1 łyżkę mąki, jeżeli gulasz będzie za rzadki i wymieszać dobrze).

      Zamiast fasolki można dać inne dodatki:

      1. W połowie gotowania gulaszu z 3 suszone grzybki, wcześniej namoczone w wodzie.

      2. Pokrojoną w kostkę 1 paprykę czerwoną przed samym końcem gotowania (tak żeby zdążyła zmięknąć). Można dodać również 2 łyżki przecieru pomidorowego.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z fasolką szparagową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 marca 2013 11:40
  • czwartek, 14 marca 2013

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa