Iskierka w kuchni

Wpisy

  • środa, 30 października 2013
    • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

      Dawno temu widziałam ten przepis w programie Ugotowani i bardzo mi się spodobał. Kilka razy już zagościł na moim stole, bo jest prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Hit imprez.

       

      Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

       

      Składniki:

      0,5 kg łososia (może być mrożony, należy wcześniej rozmrozić)

      1 ciasto francuskie

      300 g szpinaku w liściach (może być mrożony, nie musi być rozmrożony)

      1 łyżka sera mascarpone

      1 łyżka sera z niebieską pleśnią

      100 g sera typu feta

      4 ząbki czosnku

      1 łyżka masła

      1 jajko

      50 g płatków migdałowych

      przyprawa do ryb

      sól, pieprz

       

      Rybę oczyścić i wysuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i dwoma ząbkami czosnku. Odstawić.

      Rozgrzać na patelni jedną łyżkę masła z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę (tylko chwilę, żeby czosnek się nie przypalił i nie był gorzki). Następnie dodać szpinak i gdy będzie już miękki dodać sery, gotować do rozpuszczenia, lekko przyprawić. Przestudzić.

      Ciasto francuskie rozwinąć, na środku ułożyć połowę szpinaku, na to położyć rybę i na górę resztę szpinaku. Zawinąć roladę, posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i posypać migdałami. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.

      Roladę można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 30 października 2013 10:30
  • sobota, 05 października 2013
    • Babka piaskowa

      Niezawodna babka do kawki, każdy ją zna, więc polecać jej nie muszę :)

      Przepis ze strony: Moje Kucharzenie.

       

      Babka piaskowa

       

      Składniki:

      4 jajka

      1 szklanka cukru

      1 szklanka mąki pszennej

      3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 kostka masła lub margaryny

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      aromat waniliowy

      2 łyżki gorzkiego kakao

       

      Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozpuszczone masło i kilka kropel aromatu. 1/3 ciasta odlać i wymieszać z kakao. Keksówkę (u mnie o wymiarach 35x11 cm - wyszła niska) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja wyłożyłam tylko papierem do pieczenia). Przełożyć do niej jasną część ciasta, a na nią wylać ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40-50 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babka piaskowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 10:18

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa