Iskierka w kuchni

Wpisy

  • czwartek, 27 września 2012
    • Quesadilla z kurczakiem

      Tak dobra, że zagościła u nas na kolacji drugi wieczór z rzędu. A ode mnie dodatkowy plus za łatwość i szybkość przygotowania.

       

      Quesadilla z kurczakiem

       

      Składniki:

      2 tortille pszenne

      1 pojedyncza pierś z kurczaka

      2 łyżki kukurydzy z puszki

      przyprawa gyros

      150 g startego żółtego ser (u mnie 17% tłuszczu)

       

      Kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę i obsypać przyprawą gyros. Można odstawić żeby mięso przeszło choćby na 30 minut, jeżeli mamy czas. Następnie usmażyć (u mnie bez tłuszczu na patelni grillowej). Suchą patelnię mocno rozgrzać, położyć na niej jeden placek, posypać go połową żółtego sera, dodać kurczaka i kukurydzę. Posypać pozostałą częścią sera i położyć drugi placek. Jak ser się stopi, sklei razem oba placki, najlepiej robić to na małym ogniu, aby się placek nie przypalił. Przełożyć go na drugą stronę, przyrumienić i zdjąć z patelni. Pokroić na kawałki i podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

      Quesadilla z kurczakiem 2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Quesadilla z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 września 2012 09:22
  • środa, 26 września 2012
    • Polędwiczki w sosie grzybowym ze śliwkami

      Już raz robiłam polędwiczki z tego przepisu i wszystkim bardzo smakowały, a teraz chciałam Was zachęcić do wypróbowania. Przepis pochodzi z niezawodnej strony Lepszy Smak. Nie wymaga dużo pracy, tym razem mój Mąż wykazał się w kuchni.

       

      Polędwiczki w sosie grzybowym ze śliwkami

       

      Składniki na 4 porcje:

      2 średnie polędwiczki wieprzowe (u mnie razem ok. 500 g)

      1/2 - 1 szklanki suszonych grzybów 

      6 suszonych śliwek

      3 średnie cebule

      olej rzepakowy

      sól, pieprz

       

      Grzyby należy zalać 1 szklanką gotującej się wody i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Cebule obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę, trzymać aż do skarmelizowania, czyli uzyskania przez nią jasnobrązowego koloru (w trakcie należy mieszać, aby się nie przypaliła i trzymać najlepiej na niezbyt dużym ogniu).

      W między czasie polędwiczki umyć, wysuszyć i pociąć na 2 cm plastry. Rozbić delikatnie ręką bądź tłuczkiem. Obsmażyć z obu stron, na końcu posolić i popieprzyć. 

      Do gotowej cebuli dorzucić pokrojone grzyby wraz z zalewą i zagotować. Następnie sos połączyć z polędwiczkami, dodać pokrojone śliwki i dusić wszystko razem około 20-30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 08:53
  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Knedle ze śliwkami

      To moje pierwsze knedle i w dodatku porcja jak dla wojska, ale cieszę się, bo chyba się udały, skoro rodzinka jadła "aż im się uszy trzęsły" ;)

       

      Knedle ze śliwkami

       

      Składniki na ok. 50 knedli:

      2 kg ziemniaków

      1 kg mąki pszennej

      6 jajek

      większa szczypta soli i cukru

      500 kg śliwek

       

       

      Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pociąć na ćwiartki. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę (nie dałam od razu całego kg mąki, trochę zostawiłam do oprószenia stolnicy i rąk przy kulaniu) i jajka oraz sól i cukier.  Z ciasta odrywać po kawałku, formować płaskie kółko, na środku którego położyć ćwiartkę śliwki i zlepić dokładnie ciasto, na końcu zrobić zgrabną kulkę wielkości trochę większej niż orzech włoski (choć mnie to różnie wychodziło). Im bardziej zbliżone wielkością są do siebie knedle, tym łatwiej się je gotuje. Wrzucić do osolonego wrzątku na ok 4-5 minut (po tym jak wypłyną do góry potrzymać jeszcze chwilę, najlepiej wyłowić jednego z pierwszej tury i sprawdzić czy jest już dobry). Po odsączeniu knedle podawać z bułką tartą, masełkiem i cukrem bądź słodką śmietanką.

      Część knedli mroziłam, więc do pojemnika dolałam trochę rozpuszczonego masła, aby się nie skleiły. Po rozmrożeniu można je odgrzewać na parze lub w mikrofalówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 09:51
  • niedziela, 23 września 2012
    • Wrap z kurczakiem

      Uwielbiam szybkie i smaczne kolacje, a zwłaszcza jeżeli towarzyszy im sos czosnkowy. 

       

      Wrap z kurczakiem

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 tortille pszenne

      1 pierś z kurczaka

      1 duży pomidor

      kawałek papryki 

      pół cebuli

      kilka liści sałaty

      przyprawa gyros

       

      Sos czosnkowy:

      1 jogurt naturalny 0%

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

       

      Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros, odstawić aby trochę przeszedł. W między czasie pomidora pokroić w ósemkę, a paprykę i cebulę w plastry. Kurczaka usmażyć na rumiano. 

      Jogurt połączyć z przeciśniętym czosnkiem i przyprawić.

      Tortille podgrzać na suchej patelni z obu stron przez kilkanaście sekund. Położyć na nie kawałki sałaty, warzywa i kurczaka, polać wszystko sosem i zawinąć (zaczęłam najpierw od boków,  na końcu zawinęłam dół). 

      To jest moja propozycja na kolację w akcji "Kuchnia 24/7".

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wrap z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 18:44
    • Drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką

      Od dawna to ciasto za mną "chodziło", jest pyszne, puszyste i smakuje jak jagodzianka. Z kubkiem mleka w sam raz na drugie śniadanko, polecam!

       

      Drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką

       

      Składniki na ciasto:

      4 łyżeczki suchych drożdży (16g)

      1 szklanka letniego mleka

      1/2 szklanki cukru

      3 1/4 szklanki mąki

      1/4 kostki rozpuszczonego masła (kostka 200g)

      1 jajko

      1 żółtko

      skórka otarta z połowy cytryny

      kilka kropel aromatu waniliowego

      szczypta soli

       

      Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

      A dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (czas trwania: około 1,5h). 

       

      Składniki na masę serową:

      500 g sera na serniki

      1 jajko

      1 białko

      1 cukier waniliowy (16g)

      100 g cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Składniki masy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

       

      Składniki kruszonki:

      180g mąki pszennej

      100g cukru

      1 cukier waniliowy (16g)

      100 g masła

       

      Masło roztopić. Wszystkie składniki połączyć, zalać masłem i palcami wyrobić kruszonkę.

       

      Dodatkowo:

      400 g jagód (u mnie mrożone, nie rozmrażałam)

       

      Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim masę serową, rozłożyć jagody i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Po tym czasie włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut.

       

      To moja propozycja na drugie śniadanie w akcji "Kuchnia 24/7". Taki kawałek ciasta zawijam w folię i konsumuję w pracy na drugie śniadanko... ja i koledzy obok - taka nasza przerwa kawowa :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 11:45
  • czwartek, 20 września 2012
  • wtorek, 18 września 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa