Iskierka w kuchni

Wpisy

  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
  • niedziela, 26 sierpnia 2012
    • Skubaniec z jabłkami

      Skubaniec, pleśniak czy szarpaniec... to ciasto tak różnie się nazywa, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. To było pierwsze ciasto, które nauczyła mnie piec Mama, więc można napisać, że od tego się zaczęło :). Zawsze robiłam je z dżemem, ale zainspirowana tą stroną postanowiłam zrobić z jabłkami, które zostały mi w domu.

      Skubaniec z jabłkami

       

      Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:

      3 szklanki maki

      3  łyżki cukru pudru

      200 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 jajka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżki kakao

      5 dużych jabłek

      cynamon

       

      Z 2,5 szklanek mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, 4 żółtek i miękkiego masła zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części:

      - największą,

      - średnią, do której dodajemy kakao,

      - najmniejszą, do której dodajemy pozostałe pół szklanki mąki.

       

      Największą częścią ciasta wylepiamy spód  blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 pozostałe części zawijamy w folię i dajemy na chwilę do zamrażalnika.

      W między czasie prażymy jabłka z cynamonem, gdy są zbyt kwaśne można dodać trochę cukru. Ostudzone i uprażone jabłka wykładamy na spód ciasta. Na to dodajemy część ciasta z kakao - można zetrzeć jeżeli jest wystarczająco zmrożone, ale ja po prostu skubałam i równo rozłożyłam na cieście.  

      4 białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Pianę wykładamy na ciemną część ciasta, a na to "skubiemy " ostatnią białą część. 

      Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Skubaniec z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2012 11:21
  • piątek, 24 sierpnia 2012
  • czwartek, 23 sierpnia 2012
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 20 sierpnia 2012
    • Drożdżowe z wiśniami

      Mam jeden sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, a że mogę wyrobić ciasto w maszynie to jeszcze ułatwia mi pracę. W ten weekend robiłam z wiśniami, które miałam zamrożone i wyszło jak zwykle pyszne. 

       

      Drożdżowe z wiśniami

       Składniki:

      4 łyżeczki suchych drożdży (16g)

      1 szklanka letniego mleka

      1/2 szklanki cukru

      3 1/4 szklanki mąki

      1/4 kostki rozpuszczonego masła (kostka 200g)

      1 jajko

      1 żółtko

      skórka otarta z połowy cytryny

      kilka kropel aromatu waniliowego

      szczypta soli

      500g wiśni wydrylowanych (mrożonych wcześniej nie rozmrażać)

       

      Kruszonka:

      180g mąki pszennej

      100g cukru

      1 cukier waniliowy (16g)

      100g roztopionego masła

      1/4 łyżeczki cynamonu

       

      Przepis na ciasto znajdziecie w moich poprzednich wpisach tutaj Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, wtedy należy postępować w poniższy sposób:

      Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 sierpnia 2012 09:29
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Krem z kurek

      Zupy kremy zawsze wychodzą, są tak proste i w miarę szybko się je robi. Tym razem krem z wykorzystaniem kurek, wyszedł pyszny. Polecam!

      Krem z kurek

       

      Składniki:

      500 g kurek

      2 marchewki

      2 korzenie pietruszki

      1 por

      1 duża cebula

      4 ząbki czosnku

      1 l bulionu

      sól, pieprz

       

      Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kosteczkę. Pora w plasterki. Warzywa wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości. W międzyczasie oczyścić kurki (zalewałam wrzątkiem, trzymałam w nim ok.10 minut  i wyławiałam sitkiem, czynność powtórzyłam dwukrotnie aż cały piach został na spodzie miski). Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć kurki, aż do odparowania płynu, następnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Następnie całość dorzucić do bulionu z warzywami i wszystko zmiksować blenderem na krem. Gdyby było za gęste można dodać więcej bulionu lub wody. 

      Podałam z groszkiem ptysiowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z kurek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 11:14
  • piątek, 17 sierpnia 2012
    • Piątkowa rybka z surówką z marchewki i jabłka

      Jak tradycja nakazuje w piątek rybka musi być :).

       

      Piątkowa rybka z surówką z marchewki i jabłka

       

      Składniki na 2 osoby:

      4 filety rybne (u mnie mintaj)

      1 jajko

      mąka

      bułka tarta

      sok z cytryny

      sól, pieprz

      masło klarowane lub olej

       

      Filety myjemy, suszymy oraz przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinkę.

      Po tym czasie obtaczamy najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. 

      Podałam z ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka.

       

      Składniki surówki:

      2 marchewki

      1/2 jabłka

      sok z cytryny

      oliwa

      cukier

       

      Marchewki umyć i obrać, to samo z jabłkiem. Wszystko zetrzeć do miski, dodać trochę oliwy, soku z cytryny i cukru do smaku. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2012 16:27
    • Tarta z łososiem Pascala

      Długo zastanawiałam się czy zrobić tą tartę, gdyż na internecie można było znaleźć różne opinie na ten temat. Ostatecznie jednak pomyślałam, że Pascal zna się na rzeczy. Tarta wyszła smaczna, nie uznałabym jej jednak  za rewelacyjną. Trochę zwiększyłam niektóre składniki i piekłam dłużej niż zalecane 25 minut, u mnie ok. 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Dania wystarczy na 3 dorosłe osoby, a nie na 4, chyba że podajemy na lekką kolację nie dla głodomorów.

       

      Tarta z łososiem Pascala 

      Składniki:

      200 g ciasta francuskiego (u mnie całe opakowanie light)

      150 g wędzonego łososia (u mnie 200 g)

      185 g mozzarelli (u mnie 250 g mozzarelii light)

      340 g pomidorów sparzonych, bez skórki i gniazd, pokrojonych w kostkę

      5 jajek

      100 ml śmietany 30%

      pół pęczka szczypiorku

      listki bazylii do przybrania (nie miałam)

      sól, pieprz

       

      W oryginalnym przepisie jest napisane, żeby rozwałkować jeszcze ciasto francuskie na cieńsze, ja tego nie zrobiłam i włożyłam takie jest jest wraz z papierem do pieczenia do prostokątnej blaszki. Wg mnie takie jest w sam raz. Następnie spód ciasta ponakłuwałam widelcem. Na to wyłożyłam partiami pokrojoną w grubsze plastry mozzarellę i łososia. Wszystko posypałam pokrojonym szczypiorkiem i pomidorami. Przyprawiłam solą i pieprzem. Jajka roztrzepałam ze śmietaną w osobnej misce, dodałam szczyptę soli i pieprzu i zalałam tartę. Piekłam około 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

       

      Tarta z łososiem Pascala 1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z łososiem Pascala”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2012 12:45
  • środa, 15 sierpnia 2012
    • Sernik borówkowy

      Marzył mi się prosty, wilgotny serniczek, a że w lodówce czekały na mnie borówki amerykańskie, powstało właśnie takie ciasto. Kiedyś robiłam podobne z jagodami ze strony Moje Wypieki, ten serniczek jest trochę inny, bo z większej porcji i z moimi zmianami.

       

      Sernik borówkowy

       

      Składniki spodu na tortownicę o średnicy 26 cm:

      250 g ciastek owsianych

      125 g masła

       

      Tortownicę wyłożyć folią aluminiową (łącznie z bokami). Ciasteczka włożyć do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami. Powstanie nam tak jakby mokry piasek, którym wykładamy spód tortownicy. Mocno dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

       

      Na masę serową:

      1 kg sera do serników (u mnie aksamitny z 4% tłuszczu)

      250 g drobnego cukru

      1 cukier waniliowy

      4 duże jajka

      2,5 łyżki mąki

      1 łyżka soku z cytryny

      300 g borówki amerykańskiej

       

      Składniki na masę serową połączyć, na koniec wbijając jajka miksując jeszcze tylko chwilę. Przelać masę na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Góra powinna być ścięta, a środek wilgotny, czyli nie piec do tzn. "suchego patyczka".

      Po ostudzeniu włożyć do lodówka, najlepsze na następny dzień.

       

      Sernik borówkowy 1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik borówkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 15 sierpnia 2012 11:07

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa