Iskierka w kuchni

Wpisy

  • wtorek, 29 lipca 2014
    • Ciasto z kremową masą serową i jagodami

      Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z pyszną masą serową i dużą ilością jagód. Polecam póki jeszcze są świeże jagody. Za przepis dziękuję Pani Asi ze strony Kwestia Smaku.


      Ciasto z kremową masą serową i jagodami

       

      Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

       

      Ciasto:

      300 g mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      100 g schłodzonego masła

      2 jajka

       

      Masa serowa:

      400 g zmielonego twarogu

      1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (nie dodawałam)

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      1 budyń waniliowy

      250 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej

       

      Dodatkowo:

      400 g jagód

       

      Masło posiekać nożem na stolnicy i połączyć z resztą składników. Można również wyrobić w robocie kuchennym. Uformować kulę i schłodzić ciasto w lodówce przez ok 30-60 minut.

      Ser przełożyć do miski, wymieszać ze skórką, cukrami i proszkiem budyniowym. Oddzielnie ubić śmietanę na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem spód oraz boki formy do wysokości ok 2 cm. Delikatnie połączyć łyżką śmietanę z serem i przełożyć na ciasto. Posypać równomiernie jagodami i włożyć do nagrzanego pieca na ok 35 minut lub dłużej aż boki ciasta będą zarumienione a masa serowa ścięta. Masa dodatkowo trochę zastygnie po ostudzeniu ciasta.

      Ciasto z kremowa masą serową i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremową masą serową i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2014 10:57
  • piątek, 18 lipca 2014
    • Malinowa pychotka

      Bardzo smaczna malinowa wersja znanego ciasta przez jednych nazywanego Pychotką, przez innych Panią Walewską. Przepis znalazłam na stronie Dania warte grzechu

       

      Malinowa pychotka

       

      Składniki:

      Ciasto na dwie blachy o wymiarach ok 35 x 25 cm:

      200 g masła lub margaryny

      1/2 szklanki cukru

      8 żółtek

      30 g cukru waniliowego

      3 szklanki przesianej mąki tortowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Beza:

      8 białek

      1 1/2 szklanki cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      50 g płatków migdałowych

       

      Dodatkowo:

      400 g dżemu z czarnej porzeczki

       

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin (nie rozmrażać)

      2 galaretki malinowe

      2 szklanki wrzątku

       

      Warstwa śmietanowa:

      1/2 litra śmietany 30 lub 36% mocno schłodzonej

      2 fixy do śmietany

      2 łyżki cukru pudru

       

      Połączyć masło z cukrami, mąką z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto. Każde ciasto wysmarować po równo dżemem. Następnie ubić białka na sztywno, na koniec dodając do nich cukier i delikatnie mąkę ziemniaczaną. Podzielić pianę na pół i przełożyć na ciasta. Pianę tylko w jednej blaszce posypać płatkami migdałowymi (to będzie warstwa górna ciasta). Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez ok 25 minut.

      Jeżeli posiadamy tylko jedną blachę to najlepiej białka podzielić na pół i ubijać drugą partię dopiero przed nałożeniem.

      Ciasto upieczone wyjąć z pieca i ostudzić.

      W międzyczasie galaretki rozpuścić we wrzątku i kiedy ostygną wrzucić do nich mrożone maliny. Galaretki niemal momentalnie stężeją, więc szybko wymieszać i przełożyć całość na ciasto bez płatków migdałowych.

      Zimną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fixami. Przełożyć na warstwę malinową i przykryć drugim ciastem. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowa pychotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 11:22

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa