Iskierka w kuchni

Wpisy

  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym light

      Muszę się przyznać, że po raz pierwszy robiłam polędwiczki wieprzowe, przepis na mięso dostałam od mojej Mamy, a sos z lekkimi poprawkami ze strony Lepszy Smak. Mąż obiadem był zachwycony, a to chyba najlepsza rekomendacja. Mięso było bardzo smaczne, a sos boski, kremowy no i odchudzony.

       

      Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym light

      Składniki na 4 porcje:

      ok. 700 g polędwiczek wieprzowych

      2 spore ząbki czosnku

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz, papryka słodka

      mąka

      masło

       

      Sos:

      1/2 kg kurek

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki serka kremowego (u mnie Philadelphia light)

      4 łyżki mleka

      1/4 szklanki  bulionu bądź łyżeczka bulionetki drobiowej

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek 

      masło

       

      Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Czosnek siekamy. Przyrządzamy marynatę z oliwy i przypraw z czosnkiem. W marynacie obtaczamy mięso i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki (oczywiście im dłużej tym lepiej).

      Po wyciągnięciu z lodówki polędwiczki obtaczamy w mące i obsmażymy na rozgrzanej oliwie z łyżką masła ze wszystkich stron. Po czym dolewamy do mięsa resztę marynaty i trochę wrzątku, przykrywamy i dusimy ok 40 minut do miękkości.

      W miedzy czasie przygotowujemy sos. Kurki myjemy, jest to zawsze najbardziej uciążliwe zadanie, bo jest w nich sporo piachu. Sposób na ich czyszczenie znalazłam także na stronie Lepszy Smak. Kurki zalałam wrzątkiem tak że pływały, odczekałam 5-10 minut, wybrałam je sitkiem i wylałam wodę z całym piachem, który osiadł na dole. Czynność powtórzyłam jeszcze dwa razy.

      Następnie kurki większe należy pokroić, mniejsze zostawić. Cebulę obieramy i siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i rumienimy na niej cebulę. Po czym dodajemy kurki i smażymy do odparowania płynu. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek i mleko. Dla mnie sos był za gęsty, więc dodałam jeszcze trochę wrzątku i łyżeczkę bulionetki do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem (uwaga z solą, bo bulionetka już daje wystarczająco słony smak wg mnie).

      Mięso po wyjęciu kroimy na plastry i na talerzu polewamy sosem. Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 09:23
  • poniedziałek, 30 lipca 2012
    • Pyszna Pavlova

      Od dawna chciałam zrobić to ciasto, ale miałam obawy, czy beza wyjdzie mi tak piękna jak u innych. Okazało się, że ciasto jest banalnie proste do zrobienia i po prostu pyszne. 

      Za przepis dziękuję Dortotus: Biała Pavlova

      Pyszna Pavlova

      Składniki:

      6 białek

      300 g cukru drobnego do wypieków

      1 łyżeczka octu winnego

      1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (ew. skrobi ziemniaczanej)

      500 ml śmietany kremówki

      owoce sezonowe (u mnie borówki i maliny)

       

      Białka ubić na sztywno, na koniec dodawać po łyżce cukier, ocet i skrobię. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować okrąg o wymiarach ok. dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na to ubitą pianę i piec w piekarniku 5 minut w  temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Po upieczeniu chłodzić w uchylonym piekarniku.

      Śmietanę ubić (bez cukru, bo beza jest już wystarczająco słodka) i rozłożyć ją na ostudzonej bezie. Posypać owocami i podawać.

      Smacznego!

      Pyszna Pavlova 1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 lipca 2012 08:42
  • sobota, 28 lipca 2012
    • Mizeria inaczej

      Bardzo lubimy mizerię do obiadu i dlatego często się u nas pojawia. Postanowiłam zrobić ją tym razem trochę inaczej i równie smacznie.

       

      Mizeria inaczej

      Składniki na 2 porcje:

      1 większy ogórek

      4 rzodkiewki

      pół pęczka szczypiorku

      1 jogurt naturalny (najlepiej 0%)

      sok z cytryny

      sól, pieprz

       

      Umytego i obranego ogórka posiekać na cienkie plasterki, to samo z rzodkiewkami. Szczypiorek drobno pokroić. Połączyć w miseczce, zalać jogurtem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dla tych co lubią słodką mizerię i w tym przypadku można dodać trochę cukru.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2012 14:59
  • środa, 25 lipca 2012
  • wtorek, 24 lipca 2012
    • Udka miodowo-musztardowe

      Udka, pałki, skrzydełka... obojętnie, wszystko smakuje pysznie w tej marynacie. Przepis znalazłam już dawno temu na internecie i od tego czasu bardzo często się nim posługuję. Tym razem kurczaczki trochę mniej spieczone, bo trzymałam je dłużej pod przykrywką, ale tak samo pyszne, a najważniejsze, że bardzo soczyste. 

      Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/udka_miod_musztarda/przepis.html

       

      Udka miodowo-musztardowe

      Składniki:

      8 udek kurczaka

      125 ml płynnego miodu

      4 łyżki musztardy Dijon

      4 łyżki musztardy francuskiej

      4 łyżki białego octu winnego

      2 łyżki oleju

      sól, pieprz

       

      Mięso umyć i osuszyć, u nas zawsze zdejmuje się skórę, żeby zaoszczędzić kalorii. Składniki marynaty połączyć wraz z solą i pieprzem. Włożyć mięso do marynaty i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zachowując resztę marynaty w misce, piec w piekarniku w 220 stopniach na programie środkowym w naczyniu żaroodpornym przez około 40 minut. W między czasie często przewracać i polewać marynatą. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Udka miodowo-musztardowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 lipca 2012 13:16
  • poniedziałek, 23 lipca 2012
    • Dietetyczne kotlety mielone

      Próbowałam już wielu przepisów na mielone odchudzone i zawsze to nie było to. Tym razem przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Kotleciki są soczyste i w smaku nie odbiegają od zwykłych mielonych.

      Źródło: Lepszy Smak

      Dietetyczne kotlety mielone

      Składniki na 6-7 kotletów:

      500 g mięsa mielonego drobiowego

      2 czubate łyżki płatków owsianych

      1 cebula

      1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

      sól, pieprz 

      olej rzepakowy

       

      Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia.

      Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni (w oryginalnym przepisie dodawało się surową do mięsa, ale my wolimy w ten sposób), dodać do mięsa wraz z przeciśniętym czosnkiem. Dodać ostudzone płatki, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Formować okrągłe kotlety, lekko spłaszczone. Obsmażyć na 3 łyżkach oleju do zrumienienia i przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego (ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Trzymać w piecu około 20-30 minut w 180 stopniach.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczne kotlety mielone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lipca 2012 09:26
  • niedziela, 22 lipca 2012
    • Sernikobrownies z malinami

      Długo zwlekałam ze zrobieniem tego ciasta, bo średnio przepadam za czekoladą, ale jak już je zrobiłam to byłam w siódmym niebie. PYCHA! Ponad to podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach czekolady i malin.

      Przepis ze niezawodnej strony: http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernikobrownies-z-malinami.html

      Sernikobrownies z malinami

       

      Składnik na blaszkę o wymiarach 30x20 cm:

      200 g gorzkiej czekolady

      200 g masła

      400 g cukru pudru

      5 jajek

      110 g mąki pszennej

      400 g serka kremowego (u mnie 450 g sera do serników)

      1 opakowanie cukru waniliowego

      200 g malin (mogą być mrożone)

       

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z 250 g cukru pudru na gładką masę. Następnie po kolei dodawać 3 jajka, potem czekoladę i na koniec mąkę pszenną. Wszystko razem zmiksować. Przełożyć 3/4 masy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ser zmiksować z resztą cukru pudru (150 g), cukrem waniliowym i 2 jajkami na kremową masę. Wylać ją na ciasto w blaszce, a na nią przełożyć pozostałą część ciasta. Ciasto jest gęste, więc albo ostrożnie rozsmarować na serze, albo wykładać łyżką tworząc łatki. Następnie ułożyć maliny. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 45-60 minut (u mnie piekło się całą godzinę).

       

      Sernikobrownies z malinami 2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownies z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 lipca 2012 12:04
  • sobota, 21 lipca 2012
    • Rolada wołowa

      Mięso wołowe rzadko u nas bywa, ze względu na czas jaki trzeba czekać, żeby było miękkie. Ale gdy już jest to najczęściej w postaci rolady. Jakiś czas temu odkryłam, że robienie rolad jest łatwe i nawet nie takie czasochłonne. W wydaniu typowo śląskim, tj. z kluskami i modrą kapustą każdemu zasmakuje, u mnie tym razem z kopytkami i mizerią.

       

      Rolada wołowa

       

      Składniki na 4 rolady:

      4 plastry dobrej wołowiny (ok. 700 g)

      100 g boczku wędzonego

      2 mniejsze ogórki

      2 cebule

      musztarda ostra (używam kremskiej)

      200 g pieczarek

      mąka

      sól, pieprz

      bulionetka/kostka wołowa lub pieczeniowa

       

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cieńsze plastry. Oprószyć solą i pieprzem z jednej strony i posmarować tą stronę grubo musztardą. Boczek podzielić na 4 kawałki, to samo z ogórkami i jedną cebulą. Kłaść na brzegu mięsa plasterek boczku, ogórka i cebuli, zawijać. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Gotowe rolady obtoczyć w mące i obsmażyć na odrobinie oleju. Zrumienione rolady włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak aby przykrywało mięso i dodać bulionetkę lub kostkę. Mięso dusić około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i dolewając wrzątku.

      W międzyczasie drugą cebulę pokroić w kosteczkę, a pieczarki w dużą kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie masła, po czasie dodać do niej pieczarki i smażyć razem około 10 minut. Na 30 minut przed końcem dorzucić cebulę z pieczarkami do garnka z roladami. Można zagęścić na koniec sos mąką, ale ja oszczędzam sobie kalorii. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem wyjąć wykałaczki lub zdjąć nić.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada wołowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lipca 2012 10:31
  • piątek, 20 lipca 2012
    • Szaszłyki drobiowe z brzoskwinią

      Miał być obiad bardziej dietetyczny, więc kurczaczek, a że lato, to coś słonecznego, czyli brzoskwinia. Musze przyznać, że pyszne połączenie, w cudownej słodkawej marynacie, no i do zrobienia na grillu, w piecu bądź na patelni grillowej.

      Pomysł na marynatę ze strony: http://mycuisine.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?385381

       Te zgrabne szaszłyki w całości są dziełem mojego Męża :)

      Szaszłyki drobiowe z brzoskwiną

      Składniki na 5-6 szaszłyków:

      500 g filetów piersi z kurczaka

      3-4 brzoskwinie

      1 duża cebula

       

      Marynata:

      75 ml oliwy

      3 łyżki płynnego miodu

      3 łyżki sosu sojowego

      1,5 łyżki octu balsamicznego

      1/2 łyżeczki białego pieprzyu

      szczypta pieprzu cayenne

      łyżeczka majeranku

       

      Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Składniki marynaty połączyć i zalać mięso. Przykryć mięso i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale oczywiście najlepiej gdyby się marynowało całą noc.

      Brzoskwinie umyć, obrać i pokroić w kostkę, to samo z cebulą. Wyjąć mięso z lodówki i nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian. U mnie szaszłyki się robiły na patelni grillowej, w międzyczasie polewane były resztą marynaty. Można przyrządzać w piecu, a najlepiej na prawdziwym grillu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lipca 2012 12:26
  • wtorek, 17 lipca 2012
    • Francuska zupa cebulowa

      Tą zupę przygotowywałam już nieraz, zawsze najlepiej smakuje w zimie, gdyż fajnie rozgrzewa. Jako że do zimy jeszcze daleko, z pewnymi rzeczami nie warto czekać ;).

       

      Francuska zupa cebulowa

      Składniki:

       4 cebule

      1 ząbek czosnku

      200 ml wytrawnego wina (tym razem dałam półwytrawne)

      800 ml bulionu

      2 łyżki oliwy

      1 łyżka masła

      sól, pieprz, tymianek

       

      Dodatkowo:

      bagietka

      żółty ser tarty

       

       

      Cebule obrać i pokroić w piórka. Rozpuścić w garnku masło z oliwą, dołożyć cebulę i dusić mieszając od czasu do czasu przez około 30 minut, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić tak jeszcze kilka minut. Następnie zalać winem, wymieszać i trzymać na ogniu tak długo aż wyparuje większość wina. Po tym czasie dodać bulion i gotować jeszcze około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.  Przed podaniem przełożyć do żaroodpornych miseczek, posypać serem i zapiekać krótko w piecu. W oryginalnym przepisie powinno się opiec bagietkę w tosterze, posypać ją serem, położyć na zupie i razem z nią zapiekać w piecu. Jednak wolimy jak ta bagietka jest bardziej krucha i dlatego zawsze bagietkę posypuję serem i podpiekam w piecu obok zupy.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lipca 2012 08:59

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa