Iskierka w kuchni

Wpisy

  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Szybkie jagodowe bułeczki z malinami

      Jagodzianki od dawna za mną "chodziły", ale zawsze jakoś brakowało czasu, bo przecież ciasto drożdżowe musi sobie dłużej postać. Jednak wczoraj się uparłam i kiedy znalazłam przepis na jagodzianki, które szybko się wyrabia i też szybko rosną, w nocy zabrałam się za ich robienie. Robiłam małe kółka, więc bułeczki nie są duże i mogłyby być bardziej pulchne, ale w smaku pyszne, mocno jagodowe, dołożyłam do nich też trochę malinek :)

      Źródło: http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/2012/06/Jagodzianki.html

      Jagodowe bułeczki

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej

      7 g suchych drożdży

      100 g cukru

      2 duże jajka

      300 ml mleka

      100 g miękkiego masła

      1/2 łyżeczki soli

       

      Składniki na nadzienie:

      300 g jagód (u mnie 200 g jagód i 100 g malin)

      1 łyżka cukru

      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Na wierzch:

      1 jajko

      3 łyżki brązowego cukru

       

      Mleko podgrzać, połączyć ze składnikami ciasta poza masłem, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Następnie dodać masło i dalej wyrabiać kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto posypać mąką i włożyć w misce do nagrzanego do 35 stopni piekarnika na 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i spłaszczyć ręką. Wycinać szklanką kółka, składniki nadzienia połączyć i kłaść na każde kółko po 1 łyżce. Zlepić kółka jak sakiewkę i zlepieniem do dołu położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczek wyszło mi około 40, pewnie gdyby były większe byłoby ich połowę mniej. Ponownie włożyć bułki do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 30 minut. Po tym czasie jak urosną, wyjąć je, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 15 minut w 185 stopniach.

       

      Jagodowe bułeczki 1

      Jagody 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie jagodowe bułeczki z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 09:11
  • środa, 27 czerwca 2012
    • Odchudzona sałatka Szefa firmy Knorr

      Od czasu do czasu fajnie jest iść na łatwiznę i posłużyć się gotowymi sosami czy też mixami do sałatek. Muszę przyznać, że lubię niektóre produkty firmy Knorr i ten mogę śmiało polecić. U mnie  w wersji odchudzonej.

       Odchudzona sałatka Szefa firmy Knorr

      Składniki:

      1 główka kapusty lodowej

      100 g szynki drobiowej

      100 g żółtego sera light ( u mnie 13% tłuszczu)

      3 pomidory

      pół czerwonej papryki

      4 łyżki jogurtu greckiego light

      2 łyżki keczupu

      1 saszetka sałatki Szefa firmy Knorr

       

      Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę, szynkę i ser w mniejszą kosteczkę. Wszystko połączyć. W osobnej miseczce wymieszać jogurt z keczupem oraz mieszanką z saszetki. Zalać dressingiem sałatkę i posypać dołączonymi do saszetki grzankami - w zasadzie w wersji light powinnam odpuścić sobie grzanki, ale czym byłoby życie bez małych grzeszków ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 27 czerwca 2012 09:11
  • wtorek, 26 czerwca 2012
    • Pierś z indyka z owocami i najlepszy obiad

      Pierś z indyka z jabłkiem jest jednym z najprostszych mięs pieczonych, jakie można zrobić, w dodatku nie jest sucha, a z dodatkiem żurawiny "niebo w gębie".  Mąż był zachwycony i okrzyknął to danie najlepszym obiadem :)

       

      Pierś z indyka z owocami i najlepszy obiad

      Składniki marynaty do piersi z indyka o wadze ok. 1 kg:

      6 łyżek oliwy z oliwek

      sok z połowy cytryny

      1 łyżeczka miodu

      sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek granulowany

       

      Dodatkowo do indyka:

      1 jabłko

      2 śliwki kalifornijskie suszone

      garść żurawiny

      1 cebula

      1/4 kostki drobiowej

       

      Fileta z indyka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski. Składniki marynaty łączymy i polewamy nimi mięso. Całość odstawiamy przykryte do lodówki na noc.

      Na następny dzień mięso z całą marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy tam również obrane i pokrojone w ósemki jabłko i cebulę, dorzucamy śliwki i żurawinę. Dolewamy odrobinę wrzątku. Całość pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 1,5 godziny. Podczas pieczenia polewamy mięso utworzonym sosem, po godzinie pieczenia do sosu dodać 1/4 kostki bulionowej.


      Dodatki obiadowe:

      kopytka (miałam kupne)

      1 łyżka masła

      konfitura z żurawiny

       

      Kopytka podsmażyć na łyżce masła. Lubimy mocniej przysmażone.

       

      Mizeria na 2 osoby:

      2 średnie ogórki

      1 mały jogurt naturalny

      cukier, sól, pieprz

       

      Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić na około 15 min. Po tym czasie odcisnąć sok, dodać jogurt i doprawić do smaku.

       

      Oto moja propozycja obiadu w akcji "Kuchnia 24/7".  Jest to jedna z moich ulubionych potraw, bo nie wymaga dużo pracy, a mięsko zawsze wychodzi pyszne.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z indyka z owocami i najlepszy obiad”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 09:03
  • poniedziałek, 25 czerwca 2012
    • Napój brzoskwiniowy

      Zostało mi z sernika z brzoskwiniami troszkę brzoskwiń i dużo zalewy z puszki. Szkoda wylewać takie pyszności, więc powstał napój do obiadu. Dobrze schłodzony jest super propozycją na upalne dni.

      Napój brzoskwiniowy

      Składniki na cały dzbanek:

      zalewa z 2 puszek brzoskwiń

      kilka połówek brzoskwiń

      woda  niegazowana

       

      Połówki brzoskwiń pokroić na kawałki, wrzucić do dzbanka. Dodać zalewę oraz wodę. Wymieszać wsadzić do lodówki do schłodzenia lub podawać z kostkami lodu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 czerwca 2012 10:36
    • Sernik z brzoskwiniami

      Sernik pieczony dla Teścia, ale wszyscy byli zachwyceni, więc śmiało mogę polecić na każdą większą okazję bądź po prostu na co dzień dla czystej przyjemności :).

      Za przepis dziękuję Dorotus (http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/Sernik-z-brzoskwiniami.html).

      Sernik z brzoskwiniami

       Składniki na ciasto na formę o wymiarach 25x40 cm:

      250 g masła lub margaryny

      5 żółtek

      3 łyżki cukru pudru

      3 szklanki mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na dwie godziny lub krócej tak żeby można je było spokojnie trzeć na tarce.

      Składniki na masę serową:

      1 kg sera półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

      3 jajka

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      pół kostki miękkiego masła

      1 szklanka cukru

       

      Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę i masło, następnie porcjami ser.

       

      Pozostałe potrzebne składniki:

      2 lub 3 puszki brzoskwiń (u mnie 2 puszki po 470 g każda)

      5 białek

      3/4 szklanki cukru

       

      Połówki brzoskwiń pokroić na 4 części. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

       

      Następnie:

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce na dużych oczkach jedną część ciasta. Następnie na ciasto wyłożyć równo masę serową. Na niej poukładać ściśle kawałki brzoskwiń, a na nich wyłożyć równo ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 czerwca 2012 08:58
  • sobota, 23 czerwca 2012
  • piątek, 22 czerwca 2012
    • Ciasto muffinowe z truskawkami

      Potrzebowałam szybkie ciasto na spotkanie z rodzinką przy grillu. Przepis znalazłam na stronie:

      http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/05/ciasto-muffinowe-z-truskawkami.html.

      Rodzince smakowało, a robi się je ekspresowo. Polecam :)

       

      Ciasto muffinowe z truskawkami

      Składniki ciasta na dużą tortownicę lub kwadratową formę:

      2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 szklanka cukru

      1 szklanka kefiru

      3 jajka

      opakowanie cukru waniliowego (16g)

      2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szklanki oleju

      400g truskawek (można dać inne owoce)


      Składniki kruszonki:

      1 łyżka miękkiego masła

      3-4 łyżki cukru

      3-4 łyżki mąki

      odrobina cukru waniliowego

       

      Suche składniki połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć płynne. Następnie wymieszać szybko zawartość obu misek. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na to kładziemy umyte i obrane truskawki. Składniki kruszonki połączyć palcami tworząc drobne grudki. Posypać kruszonką ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 40-50 minut.

      Ciasto muffinowe z truskawkami 1

      Truskawki 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 22 czerwca 2012 11:13
  • czwartek, 21 czerwca 2012
  • środa, 20 czerwca 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa