Iskierka w kuchni

Wpisy

  • wtorek, 29 maja 2012
  • sobota, 26 maja 2012
    • Ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem

      Zaczynają się truskawki, więc pewnie wkrótce będzie więcej wypieków z nimi, ale jeszcze teraz w towarzystwie rabarbaru. Ciasto pieczone na odstresowanie na dzień przed ślubem, tak więc moje ostatnie panieńskie :)

      Przepis ze strony: http://mojewypieki.blox.pl/2012/05/Ciasto-ucierane-z-rabarbarem-truskawkami-i.html

      Ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

      Składniki na kruszonkę: 

      • 115 g masła, roztopionego
      • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
      • szczypta soli
      • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

       

      Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

       

      Składniki na ciasto:

      • 170 g masła
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • pół łyżeczki soli
      • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 250 g rabarbaru
      • 250 g truskawek
      • 2 łyżki brązowego cukru

       

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru. Odłożyć.

      Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.

      W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

      Do masy maślanej wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką.

      Formą kwadratową o boku 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 26 maja 2012 00:16
  • wtorek, 22 maja 2012
    • Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym

      I znowu rabarbar, ale kto go nie kocha o tej porze roku? Tym razem na cieście kruchym z dżemem truskawkowym z przepisu: http://slodkapasja.blox.pl/2012/05/Kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami.html

       

      Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym

      Składniki na formę 25x35cm:

      Ciasto kruche: 

      • 250 g mąki pszennej
      • 125 g masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 jajko 

      Kruszonka:

      • 200 g maki pszennej
      • 100 g masła
      • 50 g cukru kryształu

      Ponadto:

      • 600 g rabarbaru
      • 0.5 l dżemu truskawkowego
      • cukier puder do oprószenia 


      Przesianą mąkę, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać jajko. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i dalej zagnieść rękami. Uformować ciasto w kulę i umieścić na 30 minut w lodówce. 

      Rabarbar oczyścić i pokroić w 2-3 cm kawałki. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować, wyłożyć nim formę, rozsmarować dżem truskawkowy, ułożyć rabarbar, jeżeli dżem jest mało słodki można posypać po wierzchu cukrem.

      Składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami, posypać wierzch ciasta.

      Piekarnik nagrzać do 190°C, piec ciasto 30 minut, lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 11:51
  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Drożdżowe z rabarbarem (z wersją dla maszynistów)

      Co tu dużo pisać, nie ma to jak ciasto drożdżowe z rabarbarem. Nie za słodkie, takie w sam raz.

      A że jest maszyna, to i człowiek się nie namęczy ;)

      Przepis znalazłam na stronie: http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/tagi_b/876/drozdze.html, a autorstwa Dorotus. Jedynie zamieniłam główny składnik na rabarbar. 

       

      Drożdżowe z rabarbarem 

      Składniki:

      - 4 łyżeczki suchych drożdży (16g)

      - szklanka letniego mleka

      - 1/2 szklanki cukru

      - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

      - 1/4 kostki rozpuszczonego masła

      - 1 jajko

      - 1 żółtko

      - łyżeczka ekstraktu z wanili lub kilka kropel aromatu waniliowego

      - skórka otarta z połowy cytryny (pominęłam)

      - szczypta soli

      - 1kg rabarbaru

       

      Na kruszonkę:

      - 180g mąki pszennej

      - 100g cukru

      - 1 cukier waniliowy (16g)

      - pół kostki roztopionego masła

      - 1/4 łyżeczki cynamonu

       

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (czas trwania: około 1,5h).  W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymieszać sypkie produkty i zalać je gorącym i roztopionym masłem. Dokładnie połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki.

      Po skończeniu programu ciasto wyjąć z maszyny i krótko wyrobić. Ułożyć je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć dość gęsto rabarbar, posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 16:28
  • sobota, 19 maja 2012
    • Chrzanówka - Kacówka

      Tą zupę ugotowałam z myślą o konsekwencjach udanego wieczoru panieńskiego :). Bo przecież nie ma nic lepszego na następny dzień jak ciepła, kwaśna i konkretna zupa. Przepis zaczerpnięty ze strony: http://www.video-kuchnia.pl/video/7b7db85b8a1a87b/ZUPA-CHRZANOWA

      Chrzanówka

      Składniki:

      250g chrzanu w słoiczku

      1 szklanka soku z ogórków kiszonych

      1kg białej kiełbasy

      150g wędzonki (użyłam boczku wędzonego)

      6 jajek ugotowanych na twardo

      1/3 szklanki śmietany (tym razem nie użyłam i bez tego jest już trochę tłusta)

      liść laurowy

      ziele angielskie

      majeranek

      vegeta

      pieprz

       

      Do garnka z wodą ok. 2 litrów wrzucić z 3 listki laurowe i 4 ziela angielskie, następnie wędzonkę i białą kiełbasę. Dosypać vegętę i od momentu zagotowania trzymać na ogniu ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ugotowaną kiełbasę oraz wędzonkę. Do wywaru dodać starty chrzan i sok z ogórków. Gotować ok. 10 min. W tym czasie pokroić kiełbasę w plasterki a wędzonkę w kostkę. Tak pokrojone wrzucić do zupy, dodać sporo majeranku, zabielić śmietaną. Jajka pokroić na ćwiartki, rozłożyć na talerzach i zalać zupą.

      Muszę się przyznać, że u mnie w zupce zabrakło jajek, niestety jakoś po świetnym panieńskim wypadł mi ten składnik z głowy. Zupka i tak była przepyszna i najlepszym lekarstwem na kaca ;)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 19 maja 2012 22:41
  • czwartek, 17 maja 2012
    • Pierożki serowe z jabłkami

      Pozostał mi w lodówce biały ser, a że ostatnio dość często gościł w moim domu sernik, chciałam zrobić coś innego na szybko. Mama przypomniała mi o rogalikach, które robiła moja Babcia dawno temu, zaglądnęłam więc do internetu i et voilà .... pierożki serowe z jabłuszkiem. Przepis ze strony: http://wrotkaonline.blox.pl/2011/10/Rozki-serowe-z-jablkami.html

       

      Pierożki serowe z jabłkiem

       

      Składniki:

      25 dag mąki

      25 dag mielonego twarogu (użyłam półtłustego sera na serniki)

      25 dag mała

      1 cukier waniliowy

      2 łyżki cukru pudru 

      2 jabłka

       

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, cukier puder i masło.  Posiekać nożem. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Ulepić z niego kulkę i włożyć ją do lodówki na co najmniej 30 minut. 

      Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze paski. Ciasto urywać kawałkami i rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na placki ok. pół-centymetrowej grubości. Szklanką wycinać w cieście kółka, na każdym kółku położyć kawałeczek jabłka i zlepić brzegi ciasta. Układać na blaszkach na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem oprószyć lekko cukrem pudrem. 

      * W oryginalnym przepisie nie dodaje się do ciasta cukru pudru, ale nam takie bardziej smakuje, za to nie ma potrzeby obsypywać obficie cukrem pudrem wierzchu.

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2012 15:19
  • środa, 16 maja 2012
  • czwartek, 10 maja 2012
    • Sałatka wiosenna

      Jest to sałatka typowo wiosenna, kolorowa i pyszna. Za przepis i super sałatkę dziękuję bratowej Agnieszce :*

      Sałatka wiosenna

      Składniki:

      20 dag twardego żółtego sera

      2 średnie ogórki zielone

      2 pęczki rzodkiewki

      1 pęczek zielonej cebulki

      2 łyżki jogurtu greckiego

      1 duża łyżka majonezu

      sól, pieprz

       

      Żółty ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki drobno pokroić. Wszystko wymieszać razem z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku (uwaga z solą, wydaje mi się, że do tej sałatki nie potrzeba dodawać za dużo soli).

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 10:48
  • środa, 09 maja 2012
    • Colesław w wersji light

      Od jakiegoś czasu bardziej zwracam uwagę na kaloryczność potraw i kiedy mogę to staram się zastępować składniki w potrawach tymi bardziej light. Dlatego w tym przypadku pyszna surówka colesław w wersji odchudzonej. Przepis odrobinę zmodyfikowany (bo dla mnie sos był trochę za kwaśny) ze strony: http://dukan.blox.pl/2010/03/Coleslaw.html.

       

      Colesław w wersji light

      Składniki:

      mała główka białej kapusty

      2 marchewki

      1 cebula

      180g jogurtu greckiego light

      4 łyżki mleka

      ok. 16 kropel słodzika w płynie (w oryginalnym przepisie 3 tabletki słodzika = odpowiada 3 łyżeczkom cukru)

      1 łyżka octu

      2 łyżki soku z cytryny

      łyżeczka musztardy

      sól, pieprz

       

      Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Dodać pokrojoną cieńko cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu przyszykować sos z jogurtu naturalnego, przypraw, słodzika, octu, soku z cytryny i mleka. Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się ze sobą połączą. Zalać dressingiem kapustę i dokładnie wymieszać, tak aby cała kapusta była pokryta sosem. Odstawić do lodówki na min.2h, wg mnie najlepsza na drugi dzień.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Colesław w wersji light”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2012 15:03

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa