Iskierka w kuchni

Wpisy

  • niedziela, 23 grudnia 2012
    • Śledzie po sułtańsku

      Co roku robię również śledzie na słodko, tym razem z przepisu z tej strony. Znowu przepis na dużą porcję, w oryginale jest na 500 g ryby. Te koniecznie muszą postać trochę  w lodówce, żeby przeszły - dzień lub dwa.

       

      Śledzie po sułtańsku

       

      Składniki:

      1 kg matjasów

      6 cebul

      500 g przecieru pomidorowego (passaty)

      6 łyżek koncentratu pomidorowego

      200 g rodzynek

      2 łyżeczki cukru

      olej

      sól

       

      Śledzie opłukać i namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na kilka godzin. Po odsączeniu pokroić w kawałki o wielkości ok. 2 cm.

      Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oleju. Następnie dodać do nich przecier z koncentratem i gotować kilka minut. Na koniec dołożyć sparzone wrzątkiem rodzynki i trzymać z 2 minuty razem na ogniu mieszając. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze śledziami i przełożyć do słoików. Najlepsze są jak przejdą smakiem po 24-48 godzinach.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie po sułtańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 grudnia 2012 10:01
  • sobota, 22 grudnia 2012
  • piątek, 14 grudnia 2012
    • Męskie gotowanie : Curry

      Kolejny raz Kuzyn w kuchni, tym razem zaprasza na Swoją wersję curry. 

       

      Męskie gotowanie: Curry

       

      Składniki:

      2 - 3 piersi z kurczaka

      1 papryczka chili

      2 cebule 

      0,5 łyżeczki imbiru 

      0,5 łyżeczki kurkumy

      0,5 łyżeczki Pieprzu Cayenne 

      2 - 3 łyżeczki kopiaste curry (można zastąpić 1 dużą łyżką pasty)

      4 ząbki czosnku 

      1 papryka zwykła

      mleczko kokosowe (można użyć ok 1/2 opakowania jogurtu 0%)

      garść kolendry świeżej

      2-3 pomidory - sparzone bez skórki pokrojone w kostkę lub pomidory w puszce

      1 - 2 łyżki koncetratu pomidorowego

      ok 1/2 szklanki wody lub bulionu

      pieprz, sól 

       

      Dodatkowo:

      ryż lub kuskus


      Cebulę kroimy w kosteczkę, a paprykę w paseczki. Czosnek i chili kroimy drobno. Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy cebulę, chili, na końcu czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie miał gorzki smak) i trzymamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory i kurczaka, mieszamy. Jak wszystko już zacznie się ładnie dusić dodajemy 1/4 do 1/2 szklanki wody  lub bulionu i dusimy ok. 15 minut. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe lub jogurt (wcześniej wymieszany w kubeczku z odrobiną sosu z garnka, aby się nam nie zważył).

      Kuskus : 
      Wsypujemy do szklanki 3/4 kuskusa i przesypujemy do jakiejś miseczki, dodajemy soli na wierzch i zalewamy wodą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Męskie gotowanie : Curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 14 grudnia 2012 11:33
  • czwartek, 06 grudnia 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa