Iskierka w kuchni

Wpisy

  • piątek, 30 listopada 2012
  • poniedziałek, 26 listopada 2012
    • Kapusta kiszona zasmażana

      Kto nie lubi schabowego z kapustą zasmażaną? Ostatnio jak napadła mnie na nią ochota zrobiliśmy pełny gar i zajadałam się nią przez kilka kolejnych dni. W sumie robi się ją bardzo prosto, jedynie trochę trwa aż zmięknie.

      Kapusta zasmażana

       

      Składniki:

      1,5 kg kapusty kiszonej

      2 cebule

      2 listki laurowe

      kilka ziaren pieprzu

      kilka ziaren ziela angielskiego

      2 łyżki masła

      4 łyżki maki

      sól, pieprz, cukier

       

      Kiszoną kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna najlepiej lekko przepłukać wodą, następnie pokroić. Dodać do niej pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę i  zalać całość wrzątkiem, tak aby przykryło kapustę. Dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, całość gotować do miękkości ok. 40 minut. W międzyczasie odlać trochę wywaru, tak aby móc później rozprowadzić nim zasmażkę. Na koniec podsmażyć na patelni drugą cebulę, dodać do niej masło i mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę odsączonym wywarem i dodać do kapusty. Jeszcze zasmażać razem przez kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta kiszona zasmażana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2012 11:59
  • piątek, 16 listopada 2012
    • Męskie gotowanie - pizza

      Niedawno dowiedziałam się, że mój kuzyn Paweł również uwielbia gotować, więc wkrótce pojawi się parę przepisów w Jego wykonaniu. Muszę przyznać, że osobiście to bardzo lubię gdy mężczyzna wyręcza mnie w kuchni ;).

       

      Męskie gotowanie - pizza

       

      Składniki na 1 pizzę:

      2 szklanki mąki tortowej 450

      1/3 kostki drożdży Hirondalle

      3/4 szklanki wody - ciepłej nie gorącej

      1/2 koncentratu pomidorowego

      pół kieliszka octu

      cukier, sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek

       

      Dodatki: kto co lubi - wędlina, ser, papryka, salami...

       

      Do kubka z ciepłą wodą wrzucić drożdże, dodać łyżeczkę cukru wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie do miski wsypać mąkę przesianą przez sitko, aby napowietrzyć, dodać drożdże i wymieszać. Dodawać mąkę tak aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykryć miskę szmatką.
      W między czasie zrobić sos. Koncentrat przełożyć na patelnię, dodać bazylię, oregano, czosnek i ocet, zagotować całość.
      Na blaszce rozłożyć ciasto wysmarować olejem i wstawić na 4 min do piekarnika, żeby urosło, wyjąć. Nałożyć składniki i wstawić na 12 min, po 5-6 min obrócić blaszkę o 180 stopni, aby wypiekła się równo pizza z każdej strony (w przypadku termoobiegu nie ma takiej konieczności).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Męskie gotowanie - pizza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 16 listopada 2012 11:07
  • czwartek, 15 listopada 2012
    • Moje pierwsze wyróżnienie - Liebster Blog

      Bardzo się cieszę z pierwszego jakie otrzymałam wyróżnienia dotyczącego mojego bloga, za co dziękuję Autorce smakowitej strony W mojej kuchni. Nominacje dotyczą stron, które nie są jeszcze za bardzo popularne i dzięki wyróżnieniu mogą zyskać większą ilość obserwatorów. Cała zabawa polega na tym, aby odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez Osobę nominującą, a następnie samemu wytypować 11 blogów i zadać swoje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię wyróżnił.

       

      

       A oto pytania i moje odpowiedzi:

      1. Jakie jest Twoje największe marzenie?

      Zdrowa i szczęśliwa rodzina.

      2. Dla kogo chciałabyś ze znanych osób gotować?

      Nie ma takiej osoby, za bardzo bym się denerwowała ;)

      3. Co zabierzesz ze sobą na bezludną wyspę?

      Książki.

      4. Potrawa, której jeszcze nie jadłaś, a chciałabyś spróbować?

      Nigdy nie próbowałam serowego founde.

      5. Jaki jest Twój ulubiony deser?

      Szarlotka na ciepło z lodami.

      6. Kawa czy herbata?

      Herbata.

      7. Podaj nazwę ulubionego programu kulinarnego?

      Lubię oglądać Lorraine Pascale.

      8. Na kim ze znanych kucharzy chcesz się wzorować?

      Uwielbiam piec i zachwycają mnie wypieki Pierre'a Hermé.

      9. Co wolisz książkę czy film?

      To zależy od dnia i nastroju. Kocham czytać, ale czasem jestem zbyt zmęczona i odpływam oglądając TV.

      10. Jakie jest Twoje popisowe danie?

      To danie może nie jest popisowe, ale wychodzi zawsze, jest szybkie w przygotowaniu i wszystkim smakuje: kurczak z pieczarkami, majonezem i serem z sałatką z fetą i bagietką czosnkową, a na deser Pavlova z owocami.

      11. Potrawa, której nie lubisz?

      W zasadzie zjem wszystko, ale średnio przepadam za rosołem, chyba, że się go jakoś fajnie stuninguje (poda np. z grysikowymi kluseczkami jakie robiła moja Ciocia).


      Wyróżnione przeze mnie blogi:

      Agatka gotuje i smakuje

      Zjedz mnie

      Smaczny kasek

      Kulinarne szaleństwa Margarytki

      W zaciszu domowej kuchni

      Kulinarny Blog Samanthy

      Kuchnia pachnąca bzem

      mniam....mniam...

      Kulinarna Ja

      Ósmy kolor tęczy

      Matka, żona i kucharka...

       

      Moje pytania:

      1. Jakiej narodowości kuchnię najbardziej lubisz?

      2. Twoje ulubione danie, któremu nie umiesz się oprzeć?

      3. Twoja największa kulinarna porażka?

      4. Twój największy kulinarny sukces?

      5. Ulubiony film?

      6. Ukochane miejsce?

      7. Osoba, którą najbardziej podziwiasz?

      8. Ulubiony sposób na spędzanie wolnego czasu?

      9. Wolisz gotować wspólnie czy raczej kuchnia to Twoje i tylko Twoje królestwo?

      10. Wolisz kulinarne eksperymenty czy bardziej tradycyjny sposób gotowania?

      11. Najdziwniejsza potrawa jaką kiedykolwiek jadłaś/eś?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Moje pierwsze wyróżnienie - Liebster Blog ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 listopada 2012 11:36
  • środa, 14 listopada 2012
    • Sernik łaciaty

      Bardzo smaczne i proste ciasto, wygląda też ciekawie. Przepis ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Zmieniłam jedynie ilość sera, więc ostatecznie miejscami było zdecydowanie więcej sera niż murzynka.

       

      Sernik łaciaty

       

      Składniki na ciasto czekoladowe:

      1 szklanka mleka

      125 g masła

      2 czubate łyżki kakao

      3/4 szklanki cukru

      50 g połamanej gorzkiej czekolady

      2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka sody

      3 jajka (białka i żółtka osobno)

       

      W garnuszku rozpuścić masło, czekoladę, mleko, kakao i cukier. Podgrzewać do wymieszania składników i ostudzić.

      Mąkę i sodę przesiać, połączyć z żółtkami i dodać wszystko do masy czekoladowej, zmiksować szybko do połączenia składników.

      Białka odłożyć na później.

       

      Składniki na masę serową:

      1 kg sera na serniki

      5 jajek (białka i żółtka osobno)

      niecała szklanka drobnego cukru do wypieków

      1 spora łyżka mąki pszennej

      1 spora łyżka mąki ziemniacznej

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam kila kropel olejku waniliowego)

      70 g miękkiego lub roztopionego masła

       

      Ser zmiksować krótko z żółtkami, cukrem, masłem, ekstraktem i mąką, tylko do połączenia składników.

      Osobno ubić białka na sztywno wraz z odłożonymi z wcześniej. Podzielić pianę na dwie równe części. Jedną połowę delikatnie połączyć z masą czekoladową, drugą równie delikatnie z masą serową.

      Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej, następnie wykładać łyżkami ser na zmianę z resztą masy czekoladowej. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, potem na blacie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik łaciaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2012 09:20
  • poniedziałek, 12 listopada 2012
    • Leczo z cukinią

      Leczo należy do jednych z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Ma niezwykły słodko-pikantny smak dzięki dodaniu do niego keczupu, jest to pomysł mojej Mamy i polecam go wszystkim do wypróbowania.

      Leczo z cukinią

       

      Składniki na 4 większe porcje:

      2 cukinie

      3 papryki (najlepiej różne kolory)

      2 cebule

      2 puszki pomidorów bez skórki krojonych

      400 g kiełbasy (dałam 2 rodzaje)

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      kilka łyżek keczupu (u mnie pikantny Pudliszki, ważne żeby keczup był smaczny)

      sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

      olej

       

      Cukinie umyć, obrać i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać do niej paprykę i wszystko razem smażyć jaki czas, żeby papryka choć trochę zmiękła. 

      W między czasie pokroić kiełbasę w kostkę lub plasterki i na osobnej patelni bez tłuszczu usmażyć. 

      Jak papryka zmiękła już trochę dodać cukinię, pomidory w puszce i wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać kiełbasę, koncentrat i keczup oraz przyprawy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 listopada 2012 11:40
  • piątek, 09 listopada 2012
  • środa, 07 listopada 2012
    • Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką

      Ten ryż to wspomnienie mojego dzieciństwa, bardzo często w piątek Mama robiła taki na obiad. Niebo w gębie, zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić?

       

      Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką

       

      Składniki:

      1,5 szklanki ryżu

      2 szklanki mleka

      2 szklanki wody

      1 kg jabłek

      cukier

       2-3 łyżki cukru trzcinowego

      cynamon

      50 g masła

      1 opakowanie śmietany 12%

      cukier wanilinowy

       

      Ryż opłukać kilka razy, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wylać wodę i zalać ryż 2 szklankami wrzątku i 2 szklankami gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę zwykłego cukru, 1 łyżeczkę masła i gotować ryż do miękkości cały czas mieszając (na końcu lubi się przypalać).

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posłodzić do smaku (w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka), dodać cynamon i troszkę masła. Wszystko wymieszać. Można również zrobić inaczej: jabłka pociąć na kawałki i podprażyć do miękkości na patelni z odrobiną masła, cukru i cynamonu, podlać lekko wrzątkiem.

      Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na to całe jabłka i na górę drugą połowę ryżu. Wierzch posypać odrobiną cukru wanilinowego i cukrem trzcinowym, zetrzeć resztę masła. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać ok. 20-30 minut do zrumienienia ryżu.

      Śmietankę rozrobić z odrobiną cukru wanilinowego i zwykłym cukrem do smaku.

      Ryż podawać na ciepło polany śmietanką.

      Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2012 09:04
  • wtorek, 06 listopada 2012
    • Sernik z wiśniową frużeliną

      Połączenie sera i kwaskowatych wiśni jest świetne, sernik rozpływa się w ustach. Przygotowania wymaga trochę czasu, ale nie jest trudne.

      Źródło: Ciasteczkolandia, trochę zwiększyłam ilości.

                                Sernik z wiśniową frużeliną

       

      Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

       

      SPÓD:

      220 g ciastek digestive

      100 g masła

       

      Tortownicę wyłożyć folią aluminiową (łącznie z bokami). Ciasteczka włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem. Masło rozpuścić, połączyć z ciasteczkami i powstanie tak jakby mokry piasek. Wyłożyć nim dno tortownicy. Następnie włożyć do lodówki na ok. 20 minut.

       

      MASA SEROWA:

      450 g sera do serników

      400 g serków wiejskich (tzw. cottage cheese)

      2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

      5 jajek

      230 g drobnego cukru

      skórka starta z cytryny

      szczypta soli

       

      Ser wiejski zmiksować blenderem, następnie połączyć z resztą sera, z 5 żółtkami, mąką i skórką cytrynową. Zmiksować na gładką masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, na koniec dodać cukier. Połączyć z serem za pomocą łyżki delikatnie mieszając.

      Wyłożyć na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 175 stopni przez 30 minut, po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez godzinę. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Sernik ładnie wyrasta podczas pieczenia, ale później lekko opada, u mnie utworzył idealne miejsce na frużelinę.

       

      FRUŻELINA:

      450 g wiśni mrożonych

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      2 łyżki cukru

      Wiśnie rozmrozić, odcedzić od nich powstały sok. Najlepiej gdyby była go min. szklanka, gdyby zabrakło dopełnić wodą. 2/3 szklanki wlać do rondelka, a resztę wymieszać z mąką i cukrem. Sok w rondelku zagotować, dodać do wrzącego resztę soku z mąką i energicznie mieszać. Na koniec dołożyć wiśnie i odstawić do wystygnięcia i zgęstnienia.

      Na wystudzone ciasto wyłożyć frużelinę i odstawić do lodówki na noc. Sernik najlepszy jest na następny dzień.

       

      Sernik z wiśniową frużelinąSernik z wiśniową frużeliną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z wiśniową frużeliną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2012 10:46
  • poniedziałek, 05 listopada 2012
    • Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku

      Bardzo smaczne danie i proste do wykonania. Żurawina idealnie pasuje do indyka.

       

      Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku

       

      Składniki:

      ok. 1 kg fileta z piersi indyka

      kilka łyżek dżemu żurawinowego

      1 op. mozzarelli (u mnie light)

      kilka cienkich i długich plasterków boczku wędzonego

      1/4 szklanki bulionu drobiowego

      1 cebula

      garść żurawiny suszonej

       

      Marynata:

      6 łyżek oliwy z oliwek

      sok z połowy cytyny

      1 łyżeczka miodu

      1 ząbek czosnku przeciśnięty

      sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

       

      Mięso umyć,wysuszyć i rozbić do uzyskania prostokątnego kształtu. Składniki marynaty połączyć, zalać nią indyka i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie leżało całą noc.

      Mięso wyjąć z marynaty, rozsmarować na środku dżem, poukładać wzdłuż plasterki mozzarelli i zwinąć roladę. Na górze poukładać plasterki boczku i związać mięso nicią (można użyć również wykałaczek). Mięso wraz z resztą marynaty przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gorący bulion (można zalać wrzątkiem i potem dodać trochę kostki drobiowej), pokrojoną na ósemki cebulę i garść suszonej żurawiny. Całość piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (należy sprawdzać czy się boczek za bardzo nie przypieka). W trakcie pieczenia polewać sosem. Przed podaniem należy zdjąć nić i wyjąć wykałaczki.

       

      Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku 1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 listopada 2012 12:28

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa