Iskierka w kuchni

Wpisy

  • czwartek, 28 lutego 2013
  • wtorek, 26 lutego 2013
  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Łazanki

      Uwielbiam łazanki, są trochę czasochłonne, a zarazem bardzo proste do wykonania. W większości przepisów używa się albo kapusty białej albo kiszonej, u mnie połączenie obu, polecam spróbować.

       

      Łazanki

       

      Składniki:

      1 mała kapusta biała

      250 g kapusty kiszonej

      1 opakowanie makaronu łazanek

      1 duża cebula

      250 g kiełbasy 

      150 g boczku wędzonego

      250 g pieczarek

      olej

      sól, pieprz

       

      Białą kapustę drobno poszatkować, zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Kapustę kiszoną, o ile jest bardzo słona, przelać zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki i również w osobnym garnku gotować aż będzie miękka. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, cebulę zeszklić na oleju, następnie dołożyć pieczarki i smażyć razem aż cała woda wyparuje. Boczek i kiełbasę pociąć w kostkę. Boczek, o ile jest tłusty, podsmażyć na suchej patelni (jeżeli jest chudy to na oleju), jak wytopi się trochę tłuszczu dołożyć kiełbasę i smażyć razem. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na koniec połączyć wszystkie składniki i przesmażyć razem (można na patelni przed podaniem) albo zapiec w naczyniu żaroodpornym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Łazanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 13:12
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Szarlotka sypana

      To ciasto zna już chyba każdy, nawet mój kolega, rzadko odwiedzający kuchnię podjął się zrobienia i wyszło mu idealnie. Ale co tu może nie wyjść? 

      Pierwszy raz ten przepis zobaczyłam na stronie Dorotus.

      Szarlotka sypana

       

      Składniki:

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka cukru (uwaga, bo może wyjść za słodkie, daję zawsze trochę mniej, zależy też od słodkości jabłek)

      1 szklanka kaszy mannej

      1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia

      1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)

      3/4 kostki masła (najlepiej zmrożonego)

      cynamon

       

      Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia połączyć razem i podzielić na 3 równe części.

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Przesypać do tortownicy 1 część suchych składników, na to wyłożyć połowę startych jabłek i lekko posypać cynamonem. Na to wysypać kolejną część składników, drugą połowę jabłek, odrobinę cynamonu i resztę suchych składników. Na samą górę zetrzeć równomiernie zimne masło.

      Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, do ładnego zarumienienia. Podczas pieczenia najlepiej pod kratkę położyć blachę z pieca, bo zdarza się, że kapie nadmiar soku i tłuszczu.

      To ciasto idealnie smakuje na ciepło podane z gałką lodów i sosem waniliowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 10:05
  • środa, 06 lutego 2013

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa