Iskierka w kuchni

Pierogi i kluski

  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Knedle ze śliwkami

      To moje pierwsze knedle i w dodatku porcja jak dla wojska, ale cieszę się, bo chyba się udały, skoro rodzinka jadła "aż im się uszy trzęsły" ;)

       

      Knedle ze śliwkami

       

      Składniki na ok. 50 knedli:

      2 kg ziemniaków

      1 kg mąki pszennej

      6 jajek

      większa szczypta soli i cukru

      500 kg śliwek

       

       

      Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pociąć na ćwiartki. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę (nie dałam od razu całego kg mąki, trochę zostawiłam do oprószenia stolnicy i rąk przy kulaniu) i jajka oraz sól i cukier.  Z ciasta odrywać po kawałku, formować płaskie kółko, na środku którego położyć ćwiartkę śliwki i zlepić dokładnie ciasto, na końcu zrobić zgrabną kulkę wielkości trochę większej niż orzech włoski (choć mnie to różnie wychodziło). Im bardziej zbliżone wielkością są do siebie knedle, tym łatwiej się je gotuje. Wrzucić do osolonego wrzątku na ok 4-5 minut (po tym jak wypłyną do góry potrzymać jeszcze chwilę, najlepiej wyłowić jednego z pierwszej tury i sprawdzić czy jest już dobry). Po odsączeniu knedle podawać z bułką tartą, masełkiem i cukrem bądź słodką śmietanką.

      Część knedli mroziłam, więc do pojemnika dolałam trochę rozpuszczonego masła, aby się nie skleiły. Po rozmrożeniu można je odgrzewać na parze lub w mikrofalówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 09:51
  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Pierogi z jagodami z idealnego ciasta

      To były moje pierwsze w życiu pierogi, długo szukałam przepisu na dobre ciasto i udało się. Lepiło się znakomicie, było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Degustacji dokonało kilka osób i pochwał było bez liku, a to chyba najlepsza rekomendacja.

      Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasto_na_pierogi_-6282p.html.

      Pierogi z jagodami z idealnego ciasta

      Składniki ciasta na około 100 pierogów:

      1 kg mąki (użyłam poznańskiej)

      2 szklanki wrzątku

      2 jajka

      10 łyżek oleju

      szczypta soli


      Farsz:

      600 g jagód

      3 łyżki mąki

      3 łyżki cukru

       

      Ciasto wyrabiałam w robocie kuchennym, wystarczyła chwila i było gotowe. Mąkę zalać wrzątkiem, wymieszać, odczekać chwilę do wystygnięcia (nie musi być zimna, ale tak żeby nie ścięło się białko jajka, gdy się je dorzuci). Dodać olej oraz jajka i wyrabiać na jednolitą masę.

      Jagody umyć, osuszyć, posypać mąką i cukrem. Odrywać kawałek ciasta, rozwałkować na stolnicy dość cienko i wycinać szklanką kółka. Resztę ciasta przykryć ściereczką. Na wycięte kółeczka kłaść po 1 łyżeczce jagód i dokładnie sklejać. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju około 4 minuty. Najlepiej spróbować z pierwszej partii jednego czy jest gotowy  i określić sobie samemu czas gotowania. Pierogi odcedzić, poukładać tak żeby się nam nie zlepiały. Najlepszym sposobem wg mnie jest polanie ich odrobiną masła, wtedy swobodnie można włożyć do pojemnika i mrozić bez obawy, że się zlepią.

      Jagody 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z jagodami z idealnego ciasta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 11:09

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa