Iskierka w kuchni

Wpisy

  • wtorek, 29 lipca 2014
    • Ciasto z kremową masą serową i jagodami

      Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z pyszną masą serową i dużą ilością jagód. Polecam póki jeszcze są świeże jagody. Za przepis dziękuję Pani Asi ze strony Kwestia Smaku.


      Ciasto z kremową masą serową i jagodami

       

      Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

       

      Ciasto:

      300 g mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      100 g schłodzonego masła

      2 jajka

       

      Masa serowa:

      400 g zmielonego twarogu

      1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (nie dodawałam)

      100 g cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      1 budyń waniliowy

      250 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej

       

      Dodatkowo:

      400 g jagód

       

      Masło posiekać nożem na stolnicy i połączyć z resztą składników. Można również wyrobić w robocie kuchennym. Uformować kulę i schłodzić ciasto w lodówce przez ok 30-60 minut.

      Ser przełożyć do miski, wymieszać ze skórką, cukrami i proszkiem budyniowym. Oddzielnie ubić śmietanę na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem spód oraz boki formy do wysokości ok 2 cm. Delikatnie połączyć łyżką śmietanę z serem i przełożyć na ciasto. Posypać równomiernie jagodami i włożyć do nagrzanego pieca na ok 35 minut lub dłużej aż boki ciasta będą zarumienione a masa serowa ścięta. Masa dodatkowo trochę zastygnie po ostudzeniu ciasta.

      Ciasto z kremowa masą serową i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremową masą serową i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2014 10:57
  • piątek, 18 lipca 2014
    • Malinowa pychotka

      Bardzo smaczna malinowa wersja znanego ciasta przez jednych nazywanego Pychotką, przez innych Panią Walewską. Przepis znalazłam na stronie Dania warte grzechu

       

      Malinowa pychotka

       

      Składniki:

      Ciasto na dwie blachy o wymiarach ok 35 x 25 cm:

      200 g masła lub margaryny

      1/2 szklanki cukru

      8 żółtek

      30 g cukru waniliowego

      3 szklanki przesianej mąki tortowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Beza:

      8 białek

      1 1/2 szklanki cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      50 g płatków migdałowych

       

      Dodatkowo:

      400 g dżemu z czarnej porzeczki

       

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin (nie rozmrażać)

      2 galaretki malinowe

      2 szklanki wrzątku

       

      Warstwa śmietanowa:

      1/2 litra śmietany 30 lub 36% mocno schłodzonej

      2 fixy do śmietany

      2 łyżki cukru pudru

       

      Połączyć masło z cukrami, mąką z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto. Każde ciasto wysmarować po równo dżemem. Następnie ubić białka na sztywno, na koniec dodając do nich cukier i delikatnie mąkę ziemniaczaną. Podzielić pianę na pół i przełożyć na ciasta. Pianę tylko w jednej blaszce posypać płatkami migdałowymi (to będzie warstwa górna ciasta). Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez ok 25 minut.

      Jeżeli posiadamy tylko jedną blachę to najlepiej białka podzielić na pół i ubijać drugą partię dopiero przed nałożeniem.

      Ciasto upieczone wyjąć z pieca i ostudzić.

      W międzyczasie galaretki rozpuścić we wrzątku i kiedy ostygną wrzucić do nich mrożone maliny. Galaretki niemal momentalnie stężeją, więc szybko wymieszać i przełożyć całość na ciasto bez płatków migdałowych.

      Zimną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fixami. Przełożyć na warstwę malinową i przykryć drugim ciastem. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowa pychotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2014 11:22
  • wtorek, 08 kwietnia 2014
  • sobota, 01 marca 2014
    • Sernik Snickers

      Dla wszystkich fanów batoników Snickers to będzie "niebo w gębie", a pozostałym polecam spróbować, bo ten smak ich urzeknie. Kremowy, karmelowy, słodki, ale nie za słodki mmmm :)

      Źródło: Kuchnia na Obcasach

      Sernik Snikcers

       

      Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm.

      Spód:

      200 g herbatników maślanych

      100 g masła

       

      Masa serowa:

      1 kg sera na serniki

      6 jajek (osobno żółtka i białka)

      2/3 szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (kilka kropli aromatu waniliowego)

      1 łyżka mąki pszennej 

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      4 - 5 batonów snickers

       

      Na wierzch:

      masa kajmakowa (zużyłam prawie całą puszkę)

      snickersy

       

      Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub za pomocą tłuczka. Wymieszać z rozpuszczonym masłem i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki.

      Żółtka ubić z cukrem na gęstą i jasną masę. Następnie dodać ser, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Masę serową wymieszać delikatnie z pianą i pokrojonymi drobno batonikami. Wylać masę na spód i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Przed podaniem udekorować masą kajmakową i pokrojonymi batonikami.

      Sernik Snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 01 marca 2014 12:28
  • środa, 30 października 2013
    • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

      Dawno temu widziałam ten przepis w programie Ugotowani i bardzo mi się spodobał. Kilka razy już zagościł na moim stole, bo jest prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Hit imprez.

       

      Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

       

      Składniki:

      0,5 kg łososia (może być mrożony, należy wcześniej rozmrozić)

      1 ciasto francuskie

      300 g szpinaku w liściach (może być mrożony, nie musi być rozmrożony)

      1 łyżka sera mascarpone

      1 łyżka sera z niebieską pleśnią

      100 g sera typu feta

      4 ząbki czosnku

      1 łyżka masła

      1 jajko

      50 g płatków migdałowych

      przyprawa do ryb

      sól, pieprz

       

      Rybę oczyścić i wysuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i dwoma ząbkami czosnku. Odstawić.

      Rozgrzać na patelni jedną łyżkę masła z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę (tylko chwilę, żeby czosnek się nie przypalił i nie był gorzki). Następnie dodać szpinak i gdy będzie już miękki dodać sery, gotować do rozpuszczenia, lekko przyprawić. Przestudzić.

      Ciasto francuskie rozwinąć, na środku ułożyć połowę szpinaku, na to położyć rybę i na górę resztę szpinaku. Zawinąć roladę, posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i posypać migdałami. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut.

      Roladę można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      środa, 30 października 2013 10:30
  • sobota, 05 października 2013
    • Babka piaskowa

      Niezawodna babka do kawki, każdy ją zna, więc polecać jej nie muszę :)

      Przepis ze strony: Moje Kucharzenie.

       

      Babka piaskowa

       

      Składniki:

      4 jajka

      1 szklanka cukru

      1 szklanka mąki pszennej

      3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 kostka masła lub margaryny

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      aromat waniliowy

      2 łyżki gorzkiego kakao

       

      Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozpuszczone masło i kilka kropel aromatu. 1/3 ciasta odlać i wymieszać z kakao. Keksówkę (u mnie o wymiarach 35x11 cm - wyszła niska) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja wyłożyłam tylko papierem do pieczenia). Przełożyć do niej jasną część ciasta, a na nią wylać ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40-50 minut.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babka piaskowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 10:18
  • czwartek, 12 września 2013
  • czwartek, 22 sierpnia 2013
  • piątek, 26 lipca 2013
  • poniedziałek, 10 czerwca 2013
    • Filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym

      Tym razem chciałam wypróbować inny sposób na pieczonego fileta z indyka. Smak bardzo fajny, słodkawy, dla wielbicieli miodu. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

       Filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym

      Składniki:

      1 filet z indyka (ok.1,3 kg)

      2 łyżki ciemnego sosu sojowego

      3 łyżki miodu

      1 łyżka octu winnego

      2 łyżki powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem brzoskwiniowym, morelowym lub pominąć)

       

      Pierś oczyścić, dodać 2 łyżeczki soli i zalać zimną wodą z kranu. Odstawić na 15 minut. Do rondelka włożyć miód, sos sojowy, ocet i powidła. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować tak jeszcze ok 1 minutę, odstawić. Mięso wyjąć z wody, osuszyć, włożyć do szczelnego woreczka, wlać ostudzoną marynatę, rozprowadzić ją na mięsie i zamknąć worek. Mięso włożyć na noc do lodówki.

      Na następny dzień mięso wyjąć z woreczka, przelać marynatę do miseczki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso ułożyć na blasze do pieczenia (piekłam w naczyniu żaroodpornym), wlać do niej na wysokość ok 1 cm wrzącą wodę i wstawić mięso do nagrzanego piekarnika. Mniej więcej co 15 minut polewać mięso marynatą. Piec ok. 80 minut.

      Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zakryć folią aluminiową i odstawić na co najmniej 15 minut. Po tym czasie mięso można pokroić, a resztę sosu można zlać i podgrzewać aż zgęstnieje. Następnie taki ostudzony sos można połączyć z 3 łyżkami majonezu i wykorzystać np. do sałatki (nie zrobiłam tego, ale tak radzi Autorka przepisu, więc pewnie warto spróbować).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      asiaisk
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 czerwca 2013 17:35

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa