Iskierka w kuchni

Wpis

piątek, 18 lipca 2014

Malinowa pychotka

Bardzo smaczna malinowa wersja znanego ciasta przez jednych nazywanego Pychotką, przez innych Panią Walewską. Przepis znalazłam na stronie Dania warte grzechu

 

Malinowa pychotka

 

Składniki:

Ciasto na dwie blachy o wymiarach ok 35 x 25 cm:

200 g masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru

8 żółtek

30 g cukru waniliowego

3 szklanki przesianej mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Beza:

8 białek

1 1/2 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

50 g płatków migdałowych

 

Dodatkowo:

400 g dżemu z czarnej porzeczki

 

Warstwa malinowa:

500 g mrożonych malin (nie rozmrażać)

2 galaretki malinowe

2 szklanki wrzątku

 

Warstwa śmietanowa:

1/2 litra śmietany 30 lub 36% mocno schłodzonej

2 fixy do śmietany

2 łyżki cukru pudru

 

Połączyć masło z cukrami, mąką z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto. Każde ciasto wysmarować po równo dżemem. Następnie ubić białka na sztywno, na koniec dodając do nich cukier i delikatnie mąkę ziemniaczaną. Podzielić pianę na pół i przełożyć na ciasta. Pianę tylko w jednej blaszce posypać płatkami migdałowymi (to będzie warstwa górna ciasta). Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez ok 25 minut.

Jeżeli posiadamy tylko jedną blachę to najlepiej białka podzielić na pół i ubijać drugą partię dopiero przed nałożeniem.

Ciasto upieczone wyjąć z pieca i ostudzić.

W międzyczasie galaretki rozpuścić we wrzątku i kiedy ostygną wrzucić do nich mrożone maliny. Galaretki niemal momentalnie stężeją, więc szybko wymieszać i przełożyć całość na ciasto bez płatków migdałowych.

Zimną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i fixami. Przełożyć na warstwę malinową i przykryć drugim ciastem. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
piątek, 18 lipca 2014 11:22

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/26 00:09:30:

    Pyszne ciasto, z malinami to już prawdziwa rozpusta :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/26 10:57:30:

    Faktycznie wygląda na pychotkę :-)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/08 11:22:17:

    Faktycznie wygląda na pychotkę :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa