Wpis
Bardzo smaczna tarta dla zwolenników białej czekolady i słodkich deserów.
Przepis zaczerpnięty ze strony Cioccolatogatto.
Składniki na foremkę o rozmiarze ok 20 cm
Kruche ciasto:
160 g mąki
szczypta soli
80 g masła w temperaturze pokojowej
40 g cukru pudru
1 łyżka wody
1 żółtko
Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto obciążyć papierem do pieczenia i fasolą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i podpiec jeszcze 8-9 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzić.
Krem:
150 g białej czekolady
300 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
400 g borówki amerykańskiej
Czekoladę posiekać. Zagotować 50 ml śmietany, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić do ostudzenia. Resztę śmietany ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie śmietanę z musem czekoladowym i przełożyć na całkowicie ostudzony spód, włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem obsypać borówkami.
Bardzo pysznie się prezentuje! ;)
wygląda pysznie :-)
Już nie mogę się doczekać borówek, truskawek i innych owoców lata. To danie wygląda bardzo znakomicie. Kiedyś piekłam sernik z białą czekoladą i musem malinowym był bardzo dobry. Dziękuję, że przypominasz mi, że niebawem będzie tyle smakołyków. Pozdrawiam :)