Iskierka w kuchni

Wpis

czwartek, 03 stycznia 2013

Pieguski z czekoladą i bakaliami

To są ciasteczka, które tradycyjnie robię co roku na święta. Rodzina zgodnie okrzyknęła je najlepszymi wśród masy innych ciastek, które zagościły na stole. Polecam je bo są proste w przygotowaniu i niewiarygodnie pyszne, można je zrobić również bez większej okazji, gwarantuję, że szybko znikną :).

Przepis znalazłam dawno temu tutaj.

Pieguski z czekoladą i bakaliami

Składniki:

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru

1 jajko

2,5 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody

1 tabliczka gorzkiej czekolady

bakalie (orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki)

 

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajko, mąkę, sodę i sól. Czekoladę i orzechy pokroić w kosteczkę. Dodać je wraz z resztą bakalii do masy i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, gdyż ciasteczka mocno rosną. Piec do zarumienienia ok. 10-15 min w temperaturze 200 stopni.

Zwykle robię z podwójnej porcji i wychodzi ich sporo.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
czwartek, 03 stycznia 2013 10:08

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/21 21:29:13:

    Wierzę w Twoje zapewnienia, że one szyko znikną. Mnie uwiódł już ich wygląd:)

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 09:31:04:

    Naprawdę są pyszne, więc bez obaw :).

  • nowinka6 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/10 12:47:28:

    pysznie wygląda

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa