Iskierka w kuchni

Wpis

środa, 07 listopada 2012

Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką

Ten ryż to wspomnienie mojego dzieciństwa, bardzo często w piątek Mama robiła taki na obiad. Niebo w gębie, zastanawiam się dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się go zrobić?

 

Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką

 

Składniki:

1,5 szklanki ryżu

2 szklanki mleka

2 szklanki wody

1 kg jabłek

cukier

 2-3 łyżki cukru trzcinowego

cynamon

50 g masła

1 opakowanie śmietany 12%

cukier wanilinowy

 

Ryż opłukać kilka razy, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wylać wodę i zalać ryż 2 szklankami wrzątku i 2 szklankami gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę zwykłego cukru, 1 łyżeczkę masła i gotować ryż do miękkości cały czas mieszając (na końcu lubi się przypalać).

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posłodzić do smaku (w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka), dodać cynamon i troszkę masła. Wszystko wymieszać. Można również zrobić inaczej: jabłka pociąć na kawałki i podprażyć do miękkości na patelni z odrobiną masła, cukru i cynamonu, podlać lekko wrzątkiem.

Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na to całe jabłka i na górę drugą połowę ryżu. Wierzch posypać odrobiną cukru wanilinowego i cukrem trzcinowym, zetrzeć resztę masła. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać ok. 20-30 minut do zrumienienia ryżu.

Śmietankę rozrobić z odrobiną cukru wanilinowego i zwykłym cukrem do smaku.

Ryż podawać na ciepło polany śmietanką.

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietanką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
środa, 07 listopada 2012 09:04

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/09 11:33:04:

    To już klasyka, pychota :-)

  • Gość renia00 napisał(a) z 213.231.194.22* komentarz datowany na 2013/02/03 18:40:59:

    Przepyszne!poczęstowałam moje wnuczki zjadły całe naczynie żaro odporne.Pozdrawiam!

  • Gość renia00 napisał(a) z 213.231.194.22* komentarz datowany na 2013/02/03 18:41:17:

    Przepyszne!poczęstowałam moje wnuczki zjadły całe naczynie żaro odporne.Pozdrawiam!

  • wariatka2000 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/12 22:50:28:

    uwielbiam !!!!

  • Gość dobre napisał(a) z user-109-243-146-77.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/02/15 14:00:32:

    To w czym teraz babcia piecze jabłka, jak całe naczynie zjedzone? :P

  • Gość napisał(a) z c-68-60-246-7.hsd1.il.comcast.net komentarz datowany na 2013/03/17 00:59:19:

    babcia jest zaro odporna i niedlugo zjedza babcie, mniam

  • Gość buhahhahahahha napisał(a) z user-164-127-9-21.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/04/16 17:20:58:

    buhahahhaha BABCIU BABCIU

  • Gość Pola55 napisał(a) z apn-77-114-35-208.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/05/06 22:24:46:

    Jutro zrobię!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa