Iskierka w kuchni

Wpis

czwartek, 20 września 2012

Expresowa babka kefirowa z cynamonem i śliwkami

Musiałam na szybko upiec ciasto, a że po wakacjach lodówka świeciła pustkami, wykorzystałam na nie to co miałam. Przepis znalazłam na tej stronie, lekko go zmodyfikowałam. Ciasto wszystkim smakowało, jest lekko wilgotne, aromatyczne, a do jego przygotowania nie trzeba nawet wyciągać miksera.

 

Expresowa babka kefirowa z cynamonem i śliwkami

 

Składniki:

2 1/4 szklanki mąki

3/4 szklanki oleju

1 szklanka cukru

1 szklanka kefiru

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

kilka śliwek

cukier puder (opcjonalnie)

 

 

Suche składniki połączyć w jednej misce, dodać do nie mokre składniki i wszystko wymieszać drewnianą miską. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Śliwki umyć, wyjąć pestki, przeciąć na pół i poukładać na cieście skórką w dół.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Przed podaniem oprószyć lekko cukrem pudrem.


Expresowa babka kefirowa z cynamonem i śliwkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
czwartek, 20 września 2012 09:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/09/20 10:15:05:

    wygląda świetnie :)

  • Gość whiness napisał(a) z *.superkabel.de komentarz datowany na 2012/09/20 18:47:56:

    Już czuję ten zapach cynamonu... :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/21 07:59:46:

    Lubię takie szybkie przepisy :-) jaka ładna forma :-)

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/21 13:23:30:

    Pysznie i szybkie to też moje ulubione

  • Gość napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2012/09/22 16:38:52:

    ekspersowa babka nalezy do moich ulubionych. Jak pracuje, a ze jezdze tirem to czesto korzystam z tego przepisu

  • Gość napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2012/09/22 16:43:48:

    przepraszam za brak polskich znakow ale mam oblizane palce a pie z telefonu. Zaraz zakladam kona. Z szybkim kulinarnym pozdrowieniem Chudy lis. Szerokosci

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/23 11:28:39:

    Szerokości i smacznego ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa