Iskierka w kuchni

Wpis

wtorek, 14 sierpnia 2012

Warkocze z polędwiczek

Miała być rodzinka na obiedzie, więc chciałam zrobić mięsko, które się będzie ładnie prezentowało i podać je z sosem kurkowym. Padło na polędwiczkę wieprzową ze strony Lepszy Smak. Faktycznie z wyglądu super i samo przygotowanie łatwe, ale niestety tym razem polędwiczka wyszła mi twardawa, może była za krótko, a może za długo robiona? W każdym bądź razie pewnie każdy z Was ma wypróbowany sposób na to mięsko, z miłą chęcią przyjmę rady.

 

Warkocze z polędwiczek

 

Składniki na 4 porcje:

2 średnie polędwiczki wieprzowe (z jednej wychodzą dwie porcje)

2 długie wąskie plastry szynki parmeńskiej (lub podobnej)

2 długie gałązki szczypiorku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

słodka papryka

oliwa z oliwek

 

Polędwiczki umyć, osuszyć i naciąć każdą, ale nie do końca, tak aby powstały 3 paski. Jeden pasek oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na drugi pasek nałożyć plasterek szynki, a trzeci przyprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem i nałożyć gałązkę szczypiorku. Z polędwiczek zrobić warkocz, na końcu spiąć go wykałaczką.

Warkocze z polędwiczek 1

Warkocze z polędwiczek 2

Opryskać lub posmarować oliwą mięso i zrumienić z obu stron na patelni. Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i włożyć do niego warkocze. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni.  Wyłączyć piekarnik i pozostawić polędwiczki jeszcze z 5 minut, żeby "doszły".

Podawałam z sosem kurkowym z tego przepisu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
wtorek, 14 sierpnia 2012 13:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marzena napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2012/08/15 10:33:30:

    Wyglądają iście po królewsku, gratulacje pomysłu:-)

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/15 10:48:44:

    Dziękuję, to faktycznie fajny pomysł na obiad dla gości.

  • Gość Leszek napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2014/02/01 09:41:59:

    Właściwie robię tak samo aczkolwiek zdecydowanie od szynki wolę plaster nieparzonego boczku wędzonego. Ponadto skoro warkocze złapały kolor na patelni to po co piekarnik. Wystarczy je na tej samej patelni poddusić pod przykryciem podlewając od czasu do czasu łyżką wody lub bulionu. Można też piec ale najpierw piekarnik należy porządnie rozgrzać i nie wolno zapomnieć o podlewaniu.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa