Iskierka w kuchni

Wpis

niedziela, 26 sierpnia 2012

Skubaniec z jabłkami

Skubaniec, pleśniak czy szarpaniec... to ciasto tak różnie się nazywa, ale wszyscy wiedzą o co chodzi. To było pierwsze ciasto, które nauczyła mnie piec Mama, więc można napisać, że od tego się zaczęło :). Zawsze robiłam je z dżemem, ale zainspirowana tą stroną postanowiłam zrobić z jabłkami, które zostały mi w domu.

Skubaniec z jabłkami

 

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:

3 szklanki maki

3  łyżki cukru pudru

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

5 dużych jabłek

cynamon

 

Z 2,5 szklanek mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, 4 żółtek i miękkiego masła zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części:

- największą,

- średnią, do której dodajemy kakao,

- najmniejszą, do której dodajemy pozostałe pół szklanki mąki.

 

Największą częścią ciasta wylepiamy spód  blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 pozostałe części zawijamy w folię i dajemy na chwilę do zamrażalnika.

W między czasie prażymy jabłka z cynamonem, gdy są zbyt kwaśne można dodać trochę cukru. Ostudzone i uprażone jabłka wykładamy na spód ciasta. Na to dodajemy część ciasta z kakao - można zetrzeć jeżeli jest wystarczająco zmrożone, ale ja po prostu skubałam i równo rozłożyłam na cieście.  

4 białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Pianę wykładamy na ciemną część ciasta, a na to "skubiemy " ostatnią białą część. 

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
niedziela, 26 sierpnia 2012 11:21

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa