Iskierka w kuchni

Wpis

piątek, 24 sierpnia 2012

Najprostszy przepis na pyszny barszcz czerwony

Uważam, że moja Mama robi najlepszy barszcz na świecie. Ten przepis dostałam od Niej, barszcz jest odpowiednio kwaśny i ostry, pięknie czerwony i nie wymaga dużo pracy.

 

Najprostszy przepis na pyszny barszcz czerwony

Składniki:

1 kg buraków

2 litry bulionu drobiowego

150g koncentratu barszczu (można dać więcej wg uznania)

1 ząbek czosnku

1 łyżka cukru

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego

sok z cytryny

ocet winny

sól, pieprz

 

Buraki obrać i pokroić w plastry. Zagotować bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucić buraki, 1 łyżkę cukru i doprowadzić szybko do wrzenia. Odstawić, przykryć i zostawić na noc w lodówce.

Na następny dzień wyjąć z wywaru buraki (można je zmiksować i zrobić z nich zasmażane buraki do obiadu). Wywar zagotować, dodać jeszcze koncentrat z buraków oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić sokiem z cytryny, octem, solą i pieprzem wg uznania. Moja Mama dodaje też czasem 1 łyżkę barszczu instant.

Idealny do krokietów, uszek i pasztecików. Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
piątek, 24 sierpnia 2012 13:34

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Basia napisał(a) z 193.111.166.13* komentarz datowany na 2012/08/24 13:58:56:

    Domowy barszcz nie ma sobie równych, po prostu. A taki z przepisu Mamy... :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • asiaisk napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/24 14:02:41:

    Muszę się z tym zgodzić :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa