Iskierka w kuchni

Wpis

sobota, 21 lipca 2012

Rolada wołowa

Mięso wołowe rzadko u nas bywa, ze względu na czas jaki trzeba czekać, żeby było miękkie. Ale gdy już jest to najczęściej w postaci rolady. Jakiś czas temu odkryłam, że robienie rolad jest łatwe i nawet nie takie czasochłonne. W wydaniu typowo śląskim, tj. z kluskami i modrą kapustą każdemu zasmakuje, u mnie tym razem z kopytkami i mizerią.

 

Rolada wołowa

 

Składniki na 4 rolady:

4 plastry dobrej wołowiny (ok. 700 g)

100 g boczku wędzonego

2 mniejsze ogórki

2 cebule

musztarda ostra (używam kremskiej)

200 g pieczarek

mąka

sól, pieprz

bulionetka/kostka wołowa lub pieczeniowa

 

Mięso umyć, osuszyć i rozbić na cieńsze plastry. Oprószyć solą i pieprzem z jednej strony i posmarować tą stronę grubo musztardą. Boczek podzielić na 4 kawałki, to samo z ogórkami i jedną cebulą. Kłaść na brzegu mięsa plasterek boczku, ogórka i cebuli, zawijać. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Gotowe rolady obtoczyć w mące i obsmażyć na odrobinie oleju. Zrumienione rolady włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak aby przykrywało mięso i dodać bulionetkę lub kostkę. Mięso dusić około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i dolewając wrzątku.

W międzyczasie drugą cebulę pokroić w kosteczkę, a pieczarki w dużą kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie masła, po czasie dodać do niej pieczarki i smażyć razem około 10 minut. Na 30 minut przed końcem dorzucić cebulę z pieczarkami do garnka z roladami. Można zagęścić na koniec sos mąką, ale ja oszczędzam sobie kalorii. Doprawić solą i pieprzem, przed podaniem wyjąć wykałaczki lub zdjąć nić.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
sobota, 21 lipca 2012 10:31

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pscottie150 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/19 00:41:03:

    Super!

  • dorotamirowska napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/05 22:24:08:

    fajne kluseczki...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa