Iskierka w kuchni

Wpis

niedziela, 03 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Od dawna przymierzałam się do tego ciasta i w końcu jest ze świeżymi truskawkami. Rodzince bardzo smakowało.

Przepis znaleziony na tej stronie: http://slodkiebajki.blox.pl/2012/01/Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-budyniowa-pianka.html

 

                       Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

 

Składniki na formę o wymiarach 33 x 20 cm.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 

Pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego do posypania wierzchu ciasta
  • 500 g mrożonych truskawek pokrojonych w ćwiartki (truskawek nie należy rozmrażać)

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 60% i 40%, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce na nieco ponad godzinę (w oryginale, przepis nakazuje na całą noc, ale i przy krótszym czasie ciasto uda się znakomicie). Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na nią 60% ciasta, używając do tego celu tarki o grubych oczkach. Delikatnie przyklepać i podpiec przez około 15-20 minut. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. W tym czasie przygotować piankę.

Białka ubić z cukrami i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Cienką strużką wlewać olej, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Na pianę położyć zamrożone ćwiartki truskawek i lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałe 40% ciasta. Posypać cukrem wanilinowym. Piec w 190 stopniach przez około 35 minut.

                         Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
niedziela, 03 czerwca 2012 09:20

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa