Iskierka w kuchni

Wpis

czwartek, 21 czerwca 2012

Babka jogurtowa z jagodami

W lodówce leżały jagody, a ochota na coś słodkiego była zbyt ogromna, tak też powstała babka jogurtowa. Dawno temu robiłam podobną, ale  z innego przepisu i uwiódł mnie jej smak, a jagody wg mnie to najlepszy owoc pod słońcem. Zapraszam do wypróbowania, jest wilgotna i przepyszna, a przepis pochodzi ze strony: http://pieczarkamysia.blox.pl/2011/03/Ciasto-jogurtowe-z-jagodami.html

 

Babka jogurtowa z jagodami

 

Składniki:

3 szklanki mąki

4 jajka

3/4 oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g cukru

cukier waniliowy

500 g jagód

 

Jajka ubić na puszystą masę jajeczną, następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Po połączeniu składników dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodawać olej i jogurt. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć 1/3 ciasta, następnie połowę jagód, kolejno 1/3 ciasta i resztę jagód oraz ostatnią partię ciasta (u mnie w wersji ciasto, jagody, ciasto, gdyż się zagapiłam). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

Babka jogurtowa z jagodami


Jagody 2012

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
czwartek, 21 czerwca 2012 09:03

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 11:15:22:

    Bardzo fajna babka :-)

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 12:38:52:

    całkiem ładny wzorek wyszedł :)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 13:59:12:

    nie ma jak pyszna babeczka

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa