Iskierka w kuchni

Wpis

sobota, 05 maja 2012

Sałatka pekińska z żurawiną

Jest to moja ulubiona sałatka obiadowa. Połączenie zwykłego mixu: sałata, pomidor, ogórek ze słodką żurawiną i pysznym sosem miodowo-balsamicznym... gorąco polecam.

 

 

Sałatka pekińska z żurawiną

Sałatka:

nieduża kapusta pekińska

3-4 pomidory

1 ogórek

1 czerwona papryka

spora garść żurawiny suszonej

siemię lniane, pestki dyni i słonecznika

 

Dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego malinowego (można zastąpić zwykłym)

1-2 łyżeczki miodu (zależy jak słodki sos lubicie, ja dodaję 2)

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego

 

Kapustę pekińską poszatkować, a pomidory, ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać razem z suszoną żurawiną. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dressingu i potrząsać aż do połączenia składników i uzyskania jednolitego sosu. Zalać sałatkę dressingiem, wymieszać. Przed podaniem posypać, wcześniej uprażonymi na suchej patelni, siemieniem lnianym, pestkami dyni i słonecznika.

Sałatka pekińska z żurawiną

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
sobota, 05 maja 2012 21:35

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/05 21:38:39:

    Pychotka.
    Jeszcze nigdy nie jadlam salatki z zurawina :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa