Iskierka w kuchni

Wpis

środa, 16 maja 2012

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem

To jedno z moich ulubionych i popisowych dań na szybko.  Przepis znalazłam dawno temu na onecie. Na zdjęciu podane z sałatką z winogronami  z tego przepisu: http://iskierkawkuchni.blox.pl/2012/05/Salatka-z-winogronami.html

 

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem

 

Składniki:

jedna podwójna pierś z kurczaka

6 pieczarek

1 mała cebula

majonez

20 dag tartego żółtego sera

sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Piersi z kurczaka myję, osuszam i rozbijam. Następnie przyprawiam solą, pieprzem i odrobiną czosnku granulowanego. Przesmażam rozbite piersi na patelni przez chwilę. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju, następnie dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki i smażę razem. Przyprawiam na koniec lekko solą i pieprzem. Piersi układam na blaszce z piekarnika, na nie kładę mieszankę pieczarkowo-cebulową, smaruję grubo majonezem i sypię serem. Tak przygotowane wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.20 min. Można ominąć podsmażanie na patelni i kotleciki dłużej trzymać w piekarniku, ale wtedy polecałabym serem posypać trochę później w trakcie pieczenia. 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
asiaisk
Czas publikacji:
środa, 16 maja 2012 14:00

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość victoria napisał(a) z bfz71.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/11 16:54:47:

    Ja bym do tego dodała trochę Polskich snaków tak żeby podkreślić smak.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Wszystkie zdjęcia na stronie są własnością autorki. Kopiowanie, rozpowszechnianie i przetwarzanie bez zgody autorki jest zabronione. Kontakt: asiaisk@poczta.onet.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Opcje Bloxa